Ljubiša Tumbaković, Sajam medija
Dejan Briza/Alo

Aleksandar Vuković (Legija) i Vladimir Ivić (Makabi Tel Aviv) jedini su srpski treneri koji su se ove sezone okitili titulom u zemljama pod okriljem UEFA. Sjajna vest ne samo za naš fudbal, već i za njihovog trenerskog gurua, Ljubišu Tumbakovića.

Dobre vesti stigle su i do aktuelnog selektora Srbije koji ne krije zadovoljstvo uspesima svojih bivših fudbalera.

Da li ste iznenađeni rezultatima Vukovića i Ivića?

- Ni najmanje! Pomno pratim njihov rad od momenta kada su se otisnuli u trenerske vode. Vladu bolje poznajem pošto sam ga trenirao skoro šest godina, a Vukovića dve sezone - ekskluzivno za „Alo!“ kaže Tumbaković.

Bili su interesantni igrači?

- Vlada je bio upadljiviji kao pojava, sjajan tehničar, kreativac. Vuković veliki znalac kome je nedostajala samo brzina za veće domete. Ali upijali su svaki trening, savet, napredovali i trenerski rezultati su refleksija fudbalskih kvaliteta.

Od njega su učili menadžeri i direktori

Tumbaković je svake sezone u Partizanu lansirao talentovane igrače, ispostavilo se i trenere. Od Petrića, Krčmarevića, Duljaja, Jokanovića, Gudelja, Vasiljevića, Miloševića, Krstajića, pa preko Rašovića, Stanojevića, Mirkovića, Vučićevića, Tešovića, Tomića, Saba, Vukićevića, Trenevskog, sve do Delibašića, Saše Ilića, danas-sutra i Danka Lazovića. U svetu menadžera su Damjanac, Vorkapić, Kežman, Trobok, Vukić, bio je i pokojni Čurović. Vujačić je skaut, Zahovič i Bogdanović sportski direktori, Ranković tehnički sekretar…

Gledali ste mečeve njihovih klubova?

- Iskreno, više Ivićeve ekipe. Sa PAOK-om je napravio čudo, pošto je poznato koliko je Olimpijakos bio dominantan, a uspeo je da prekine seriju kluba iz Pireja. U Izraelu je fascinantno dolazio do titule. Izgubio je po jednu utakmicu u sezoni i to kada su se igrači totalno opustili.

Gde se kriju Ivićevi kvaliteti?

- Intelektualno je dominantan. Uvek je umeo da se ponaša, pronađe svoje mesto, svake godine je napredovao i ubeđen sam da ga čeka još veća i uspešnija trenerska karijera.

Preporučujemo i:

I on Vas hvali na sva usta?

- Nisam čitao, ali su mi prijatelji preneli. Hvala mu na tome. Drago mi je što sam uspeo da mu usadim da kroz negovanje igre dođe do rezultata, a evidentno je to uspeo.

Kako objašnjavate da ste za sedam sezona u Partizanu, radeći kao trener, lansirali 36 trenera i desetak sportskih radnika?

- Ne znam broj, ne bavim se time, ali mi je drago što je gro tadašnjih igrača ostalo u svetu fudbala. Sa svima sam u kontaktu. Bila su to specifična vremena. Devedesete su donele dosta problema državi i sportu. Turbulentan period. U Partizanu sam tokom svake pripreme za utakmicu imao motivacioni, stručni, ali i edukativni deo. Svaki sastanak nosio je određenu poruku. Bio sam trener i pedagog. Ubeđen sam da je upravo to uticalo da zavole trenerski ili neki drugi posao u svetu fudbala i maksimalno mu se posvete.

Ivić kaže da primenjuje vaše treninge od pre 30 godina, da ste bili preteča Barselonine „tiki take“?

- Još tada trudio sam se da svaki ulazak lopte u igru, organizacija i završnica napada ima smisao. Vežbali smo na treninzima, primenjivali na utakmicama. Vlada je pametan momak, sigurno koristi neke delove i onda ih osavremenjuje i prilagođava igračima koje ima - objašnjava Tumbaković.

Gledam meč protiv Bajerna i naježim se!

Čime se bavite u vreme pauze?

- Uz detalje koji se odnose na nacionalni tim nađem vremena i da se opustim. Baš sam juče gledao snimak Partizan-Bajern 0:3. Fantastično smo igrali, a ubedljivo izgubili. Ne mari. U timu su bila sve deca: Duljaj, Trobok, Vukić, Ivić i Ilić u manevru i Lazović i Iliev u napadu. I sada se naježim zbog sjajne igre, ali tugujem jer smo promašili more zicera.

 

Pročitajte još: