Aston Vila
AP
Aston Vila

AP

Aston Vila, Foto: AP

Posle četiri odigrana kola samo jedan klub u Engleskoj ima sve pobede. Sasvim bi normalno bilo da se radi o Liveprulu, Mančester sitiju, Čelsiju... ali cela fudbalska planeta sa razlogom priča o "bandi iz Birmingema", ekipi Aston Vile.

Može li Aston Vila da osvoji Premijer ligu?

 

Sezona iz snova, reklo bi se, bar za sada preti da postane najlepša priča u godini koju je obeležila pandemija koronavirusa i zbog koje mnogo toga više nije isto. Zanimljivi mečevi na Ostrvu, veliki broj iznenađenja i jedan klub koji je odlučio da izađe iz senke večitog borca za opstanak.

Prošlu godinu izvukli su se ispadanja pred sam kraj sezone i kao da ih je to ojačalo, kao da su u svemu tome pronašli dodatan motiv. Rekli bi mnogi: "Nemaju šta da izgube". To je tačno, ali u isto vreme i nije jer ekipa Dina Smita jednostavno ne želi da izgubi već da uradi nešto što niko nije mogao da zamisli.

Peaky Blinders

youtube/printscreen

Peaky Blinders, Foto: youtube/printscreen

Iz grada popularnih "Peaky Blindersa", Birmingema, fanovi ove serije mogu da uživaju u nešto drugačijoj porodici Šelbi i ekipom. Džek Griliš, "gazda" u ovoj družini preuzeo je ulogu Tomasa Šelbija i krenuo u osvajanje teritorija širom Engleske. Jedina razlika je što fudbalski "Blindersi" ne žele ništa drugo osim trofeja.

Vratićemo se na datum koji je preokrenuo čitav tok događaja i možda nam najavio Lester siti posle Lester sitija. Utakmica protiv Arsenala 21. jula i pobeda golom Trezegea u pretposlednjem kolu Premijer lige prošle sezone donela je veliku radost u ljubičasti deo Birmingema. Aston Vila je osigurala opstanak sa velika tri boda na meču sa favorizovanim "tobdžijama". Taj datum pokrenuo je istoriju, navukao Šelbijev kaput Džeku Grilišu i prepoznatljiv kačket samo što oružja ovoga puta nije bilo. Nisu ispalili nijedan hitac, a našli su se na vrhu ispred svih drugih.

Džek Griliš, Aston Vila

AP/Peter Powell

Džek Griliš, Aston Vila, Foto: AP/Peter Powell

Redom su pali Šefild junajted (1:0), Fulam (3:0), a onda i nestvaran meč protiv šampiona Liverpula i 7(!) golova u mreži uz dva primljena naterali su fudbalsku javnost da se zapita šta se to desilo "Redsima", a malo ko je pitao šta se desilo Aston Vili. Šteta je što se više pažnje posvetilo blamaži čete Jirgena Klopa, jer su momci iz Birmingema zaslužili svu slavu. Podsetili su i u četvroj vezanoj pobedi, prvi put od 1930. godine (protiv Lestera 1:0), da su oni ti o kojima treba da se priča.

Čuvena replika iz serije glasi "Po naređenju Peaky Blindersa...". Možda fudbalska banda iz Birmingema ne želi da naređuje, ali sigurno da želi nastavak serije, ne one tevelizijske već sopstvene, pobedničke serije. Možda u junu sledeće godine najveći blokbaster režira upravo Tomi Šelbi, ali ovaj u kopačkama. Ova 2020. godina nas je već dovoljno iznenadila, ali možda ima još nekog "keca u rukavu".

PROČITAJTE JOŠ: