Luka Jović
EPA/Rodrigo Jimenez
Luka Jović

EPA/Rodrigo Jimenez

Luka Jović, Foto: EPA/Rodrigo Jimenez

Luka Jović je najgori napadač Reala u 21. veku, izračunao je prestižni španski sportski dnevnik "Marka". U podužem tekstu "Marka" se osvrće na katastrofalan učinak na terenu Srbina koji je postigao samo dva gola, a lane je plaćen čelnicima Ajntrahta iz Frankfurta čak 60 miliona evra. 

- Dva gola Luke Jovića su razlog za uzbunu. Ta suma je užasna sama po sebi, ali je još gora kada se uzme u obzir da ga je Real platio 60 miliona evra. To znači da je svaki od Jovićevih golova – Leganesu i Osasuni – koštao 30 miliona evra. Povrh svega toga, oba pogotka su došla u trenutku kada su 'Merengesi' već osvojili tri boda u pobedama 5:0 i 4:1 - piše Marka.

"Marka" navodi da je igrač "o čijim postupcima van terena se pričalo više nego o onim na terenu" ima najslabiji učinak od bilo koje "devetke" koja je došla u Real od 2000. godine. List podseća da od skupog dolaska Nikole Anelke, koji je isto postigao dva gola, 1999. godine u Realu nije igrao napadač sa tako slabim učinkom.

- Marijano Dijaz jedva da je dobijao priliku kada je došao iz Liona, ali je u sezoni 2018/19 postigao četiri gola, iako je igrao na pet utakmica manje od Srbina. Kada je Jović došao, Marijano je odlučio da ostane jer nije verovao da je Jović bolji napadač od njega. Ove sezone je odigrao oko 20 utakmica manje od pojačanja od 60 miliona evra, a dao je samo jedan gol manje, odnosno jedan i to protiv Barselone u Klasiku.

Madridski dnevnik kaže drugi najgori učinak u odnosu uloženog i broja golova je Gonzalo Iguain, koji je u prvoj sezoni za 23 utakmice dao dva gola, a u drugoj devet za 34. Svaki njegov pogodak košta šest miliona evra.

Zidan još nije prelomio

Trener Reala Zinedin Zidan još uvek nije odlučio šta će uraditi sa Jovićem. Nedavno je rekao da računa i dalje na Jovića, ali je pitanje da li će Srbin ostati, jer mnogi u klubu žele da mu vide leđa što pre.

Iza njega slede Klas Jan Huntelar i Emanuel Adebajor koji su dali po osam golova, dok je Rud Van Nistelroj najprofitabilniji napadač. Došao je iz Mančester Junajteda za 15 miliona i dao je 33 gola na 44 meča.

- Real sad mora da odluči šta će da radi sa Jovićem. To nije laka odluka. Zidan je tražio da ga dovedu i uvek ga je podržavao. Ako se gleda učinjeno na terenu, taj razgovor ne bi trebalo dugo da traje, dok su jedini argumenti u njegovu korist to što je možda platio zbog mladosti i da se teško prilagodio španskom stilu fudbala. To je rizik za tim koji toliko zavisi od golova Karima Benzeme. Uprkos svemu, Jović izaziva interesovanje, uključujući i nekih velikih evropskih imena. U normalnom prelaznom roku, Real Madrid bi razmotrio rastanak od mladog napadača, ali ovo nije to. Odlazak Jovića bi značio i dolazak zamene, a to je nešto što Real ne želi da radi. Postoje i druge opcije koje bi mogle da se razmotre, kao što je zamena, ali je vrlo moguće da će Jović dobiti šansu da se iskupi u Real Madridu - zaključuje se u tekstu. 

PROČITAJTE JOŠ: