Luka Jović
AP Bernat Armangue
Luka Jović

Alo/Vladimir Marković

Luka Jović, Foto: Alo/Vladimir Marković

Napadač ponikao u Crvenoj zvezdi, suočava se sa ogromnim očekivanjima javnosti, ali visoke lestvice nisu nešto na šta nije navikao mladić rođen u Bijeljini. Još u Ljutice Bogdana nametnut mu je teret pod kojim bi brojni tinejdžeri poklekli. Poređen je sa Falkaom koji je u tim momentima predstavljao krem svetskih centarfora, a svaki minut proveden na travi Marakani merio mu se kroz nerealnu prizmu.

Stroga zvezdaška publika pratila je svaki njegov korak, a nije ih bilo koliko se očekivalo imajući u vidu da su šansu prevashodno dobijali Ugo Vieira, Predrag Sikimić i Petar Orlandić, pa mnogi danas sa setom proklinju vremena krize u Crvenoj zvezdi koja su uslovila - ili Lukina prodaja ili bankrot.

Luka Jović

Marko Metlaš

Luka Jović, Foto: Marko Metlaš

Dalji Jovićev fudbalski put poznat je širokoj javnosti, a iz perioda provedenog u crveno-belim redovima i danas se parafraziraju anegdote sa Miodragom Božovićem.

Posebno prepričavana bila je borba tadašnjeg stratega da reguliše Jovićevu ishranu.

Talentovani golgeter nije umeo da odoli pecivu, ali ni čipsevima i slatkišima, pa je koristio svaki trenutak nepažnje da prekrši zabrane.

Jednom prilikom Božović je zatekao Jovića sa saigračima u pekari, a trenutka kad je Luka dobio nadimak "Pekar", prisetio se tadašnji saigrač Jovan Vićić.

"Bili smo kod Grofa u Zvezdi i gospodinu je bilo zabranjeno da jede u pekarama i brzoj hrani. Pre treninga, ujutru, svratili smo bili u jednu pekaru blizu "Marakane". Nama to nije bilo zabranjeno, ali je i Luka naručio svašta i krenuo da jede. U tom trenutku se pojavio Grof, parkirao se ispred pekare i prodrao "Jovara-pekara". Svi smo se smejali i posle je u svlačionici bilo priče o tome", rekao je Vićić, golman koji je zajedno sa Jovićem satasavao kroz mlađe kategorije Crvene zvezde.

Na zanimljivu anegdotu svojevremeno se osvrnuo i Miodrag Božović.

"Zvao sam ga Jovara Pekara. Zato što sam ga nekoliko puta pronalazio po beogradskim pekarama, gde se hranio. Na taj način nisam želeo da ga vređam, već samo da probudim inat u njemu. Da mu stavim do znanja da treba da povede malo više računa o ishrani i o svom životu. Što se tiče toga da nije igrao kod mene, nije. Tada je prvi špic bio Ugo Vijeira, koji je bio najbolji strelac lige", obrazložio je Grof, ali je njegov metod rada iz drugačije perspektive gledao Lukin otac Milan.

Milan Jović

Alo!/Marko Metlaš

Milan Jović, Foto: Alo!/Marko Metlaš

"Uvek ću da pomenem Grofa Božovića, u svakoj priči. Doživeli smo, moje dete i ja, mnogo neprijatnosti od njega. Prozivao ga je po novinama, nazivao debeljkom, pekarom... A Luka sada ima tri kilograma više nego što je imao onda u Zvezdi i na to mu Nemci kažu da nabaci još dva. Eto kakav je 'Grof' Božović bio stručnjak. Pričama da je Luka nedisciplinovan navlačio je gnev navijača na dete od 16 godina. Rekao sam mu tada u oči - videćemo gde će Luka igrati, a gde ćete vi biti trener", jednom prilikom je rekao Milan Jović za nemačke medije.

Luka Jović

AP Bernat Armangue

Luka Jović, Foto: AP Bernat Armangue

Kao i svaka priča i ova će ostati ispričana iz dva ugla, a kad se podvuče crta više nije bitno da li je Božovićev sistem bio pogrešan ili ispravan. Na kraju ostaje samo činjenica da je Luka pronašao put do cilja i da je Grof imao uticaj na to.

Takođe, iskustvo iz Zvezde sigurno je značilo Joviću u periodu kad je nosio dres Benfike u kojoj se takođe može reći da nisu imali apsolutno sluha za njega, a sličnu borbu vodi i treći put u Real Madridu.