Dejan Joveljić
Alo!/Vladimir Marković
Dejan Joveljić

Alo!/Vladimir Marković

Dejan Joveljić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Dejan Joveljić postiže gol u crveno-belom dresu na svakih 79 minuta (deset pogodaka na 792 minuta u svim takmičenjima), što ga čini jednim od boljih srpskih igrača u generaciji rođenoj 1999.

PREPORUČUJEMO JOŠ:

 

Dejan Joveljić

Rođen: 7. 8. 1999.

Mesto: Bijeljina (BiH).

Pozicija: Napadač.

Visina: 180 cm.

Klub: Crvena zvezda.

Reprezentacija: Srbija.

Golovi (prvenstvo): 322 min/ 5 golova (2018/19).

241 min/ 3 gola (2017/18).

Istina, Joveljić još nije u rangu Matijsa de Lihta ili Đanluiđija Donarume, koji su se dokazali već kao tinejdžeri i čije vrednosti već dostižu neverovatne cifre - kapiten Ajaksa već sada vredi 70 miliona evra, dok se cena golmana Milana kreće oko 55 miliona evra. Na sve to, De Liht je ipak atraktivniji od Donarume, ne samo zbog obeštećenja, već i zbog činjenice da tako mlad predvodi Ajaks u pohodu na novi trofej Lige šampiona.

PREPORUČUJEMO I OVO:

Od igrača rođenih 1999, koji bi trebalo da zasijaju i naprave značajniju fudbalsku karijeru iz Srbije, Joveljić je svakako broj jedan. Dejan je predvodnik među vršnjacima iz Srbije, za njega su čuli i brojni evropski skauti, pa nema sumnje da će tek čuti.

Među najtalentovanijima i Carević

U grupi momaka koji obećavaju nalazi se i Lazar Carević, mladi golman Crne Gore. On je igrao u Grblju do pre dve godine, a onda su ga zapazili skauti Barselone i otkupili ga. Igrao je za podmladak katalonskog tima, ali nije uspeo da dođe do prvog tima, ni u prijateljskom meču. U dresu Barselone B sakupio je šest utakmica.

 Iz te generacije možemo izdvojiti još jednog poznatog Srbina u fudbalskim krugovima Evrope - Mileta Svilara, koji ima belgijsko državljanstvo. Golman Benfike B branio je za mlađe kategorije „crvenih đavola“ (rođen je u Antverpenu), nije u prvom planu u Lisabonu ove sezone, ali daleko od toga da se neće razviti u vrhunskog golmana, čak možda vrlo ubrzo. Još se ne zna za koju reprezentaciju će se Svilar opredeliti ako dobije poziv - srpsku ili belgijsku.

Od ostalih mladih fudbalera, koji su već sada postali popularni u Evropi, a rođeni su 1999, tu su Kai Kaverc, koji već tri godine igra kao profesionalac u Leverkuzenu. Zatim, tu su Alban Lafon, golman Fjorentine, pa Diogo Dalot iz Mančester junajteda...