Jagoš Vuković
EPA/Koca Sulejmanovic
Jagoš Vuković

EPA/Koca Sulejmanovic

Jagoš Vuković, Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Kina konačno igra fudbal! Gotovo pet meseci od planiranog starta, prolongiranog usled virusa nastalog u Vuhanu, počela je Superliga, a akter njenog ovogodišnjeg izdanja, koje će se zbog kovida-19 večno pamtiti, jeste i jedan naš čovek.

Jagoš Vuković, pojačanje novog člana elite Ćingdao Huanghaija, jedan od tek dvojice srpskih internacionalaca (drugi je starosedelac Duško Tošić u Gvangdžou R&F), ekskluzivno za „Alo!“ prenosi utiske iz Kine.

- Posle karijere u Srbiji, Holandiji, Turskoj, Grčkoj i Italiji, Kina je bila logičan izbor. Menadžeri Darko i Petar Šušnjar obavili su veliki deo posla - poručuje bivši reprezentativac Srbije, koji je debitovao u porazu 0:2 od Vuhana.

Čekamo Klea iz Brazila

Prvi strelac Ćingdaoa je Kleverson Gabrijel Kordova, poznatiji kao Kleo, nekadašnji golgeter Partizana.

- Po ulasku u Superligu otišao je na odmor u Brazil i sada ne može da se vrati. Kada dođe, a uskoro ga očekujemo, sledi mu dvonedeljni karantin. S njim u napadu sigurno ćemo biti konkretniji - veruje Vuković.

Niste se uplašili imena prvog protivnika?

- Nisam, ha-ha... Ali saigrači jesu višeg ranga. Tokom priprema smo igrali odlično, a na startu lige potop.

Sve utakmice Superlige, podeljene u dve grupe po osam timova, igraju se u Dalijenu i Sudžouu, gde je i vaš Ćingdao. Kako to funkcioniše?

- Fantastično, uz neviđene mere predostrožnosti zbog koronavirusa. U Sudžou smo stigli sedam dana pred početak sezone. Svih osam ekipa nalazi se u ogromnom kompleksu s devet hotela i samo je u njemu dozvoljeno kretanje. Kazne su drakonske ukoliko igrač jede van svog hotela. Putem aplikacije na telefonu možemo sve da naručimo, na recepciju stižu proteini, kopačke... Sve, samo je naručivanje hrane strogo zabranjeno - otkriva Vuković.

Atrakcija u vašeg klubu je Kamerunac Minala, koji je stigao na pozajmicu iz Lacija?

- Znam na šta ciljate, na onu priču o njegovim godinama. I u Kini se vodi kao da ima 23. E, sad...

Vaše mišljenje o kineskoj ligi?

- Ne može se porediti sa onima u kojima sa igrao. Turska mi je posebno draga. S Konjom sam osvojio kup, zauzeli smo treće mesto u ligi, prvi put se plasirali u Evropu, od 34 utakmice u sezoni, odigrao sam 32 s maksimalnom minutažom i bez žutog kartona! Zato sam se našao u timu sezone.

Ne znam zašto više nisam reprezentativac

Vuković je odigrao osam utakmica za Srbiju, poslednju pre dve i po godine (prijateljska s Južnom Korejom).

- Bio sam standardni reprezentativac, a odjednom kao da je neko, ne znam zašto, gumicom izbrisao moje ime. Tada sam se baš razočarao i shvatio mnoge stvari. Ipak, i dalje sam spreman da pomognem, ako zatreba. U dobroj sam formi - poručuje 32-godišnji štoper.

Ćingdao forsira španske trenere?

- Novi trener je Maćin, koji se proslavio u Đironi. Nije bio na klupi protiv Vuhana, pošto još nije u Kini! Vodio nas je pomoćnik Oskar, koji je nasledio Humanija, odnedavno pomoćnika Pepa Gvardiole u Mančester sitiju. Oskar vodi treninge i čeka Maćina. Neozbiljno, ali tako je kako je. Igra se na svakih pet dana, a onda će doći do dvomesečne pauze, tokom koje će Maćin bolje sagledati situaciju.

Da li ste u kontaktu sa nekim od bivših saigrača?

- Mnogo ih je, iz različitih sredina, naroda... Čujem se sa Izraelcem Nathom. Igrali smo u Olimpijakosu, porodično se družili, deca se nisu razdvajala. Sličnog smo mentaliteta. Sjajan igrač i čovek.

Šta vam u Kini najteže pada?

- Odvojenost od porodice. Ima nagoveštaja da će mi se pridružiti kada popuste mere, ali kada će to konkretno biti, niko ne zna - uz dozu sete zaključuje Jagoš Vuković.

Sećanje na Gogića

U Ćingdaou su igrali Đorđe Rakić i Goran Gogić, koji je tragično preminuo na treningu 31. januara 2015.

- Kada sam stigao u klub, upoznali su me sa tim događajem, ali nisu znali da sam sa Gogom bio odličan prijatelj još iz Zvezde. Tragedija, šta drugo da kažem. Bio je veliki čovek. U mlađim kategorijama crveno-belih igrao je sa mojim bratom Slobodanom, koji u kulskom Hajduku privodi karijeru kraju i verovatno će ostati da radi u tom klubu.