Kristijanija
Profimedia
Marihuana se prodaje na kilo

Profimedia

Marihuana se prodaje na kilo, Foto: Profimedia

Bili smo na utakmici Kopenhagen - Crvena zvezda. Uživali smo u fudbalu, prošetali predivnom prestonicom Danske, probali vrhunska piva, ali i zavirili u četvrt u kojoj vladaju neka čudna pravila.

„Dobro došli u carstvo droge i alkohola“, piše na jednom od grafita na ulazu u Slobodni grad Kristijaniju (Freetown Christiania), autonomnu zajednicu u sklopu grada, u kojoj živi oko 900 stanovnika.

Ma kakvi Real, Junajted i Barsa, ovo je najuspešniji fudbalski klub ikada, oni imaju zlatnu riznicu! (FOTO)

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 14.08.2019. 18:41 Interesantni podaci! SuperKup, Foto: twitter/StephenWanjohiK * Barselona ima 94 osvojenih trofeja * Trofej Bundeslige vredi 45 hiljada funti * Dok trofej Lige šampiona vredi svega 3.500 evra Fudbal je najbitnija sporedna stvar na svetu, a osvajanje prestižnih trofeja je cilj mnogih zvezda u nastajanju i velikih giganta kao što su Mančester, Barselona ili Real..

Napuštena vojna baza je pre gotovo pola veka postala hipi komuna i jedinstvena je zajednica u Evropi, u kojoj su žitelji doslovce nametnuli svoja pravila i zakone. Gotovo autonomiju. Ograđeni kvart šarenog i kreativnog uređenja sa mnogo improvizovanih rešenja za život je istinski raj za one sa alternativnim uverenjima i nešto slobodnijim duhom. Glavna atrakcija je „Green Light District“, odnosno „Pusher Street“ (dilerska ulica), gde se razne vrste marihuane prodaju javno! Na kilo! I to regularno, na uličnim tezgama.

Najbolji golgeter Jang Bojsa hapšen zbog nasilja nad svojom bebom! (VIDEO)

AUTOR: telegraf-Alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 14.08.2019. 21:59 Pretilo mu je 15 godina robije! Žan-Pjer Nsame, Foto: (Peter Klaunzer/Keystone via AP) * Za novi plasman u Ligu šampiona boriće se sa prvakom Švajcarske Jang Bojsom * U prvom meču gostuje u Bernu 21. avgusta, dok je revanš u Beogradu 27.

Kristijaniju godišnje poseti više od milion turista, što je magnet za lokalne bande, koje zbog finansijskog potencijala i borbe za monopol u trgovini narkoticima neretko ulaze u sukobe. Policija često obavlja racije u Slobodnom gradu Kristijaniji, ali se to uglavnom završavalo velikim protestima i nemirima. Hipi komuna, kako inače po danskom zakonu glasi status tog dela grada, po zvaničnim zakonima zabranjuje krađu, oružje i upotrebu teških droga. Međutim, šetnja ulicama i trgovima u kasne sate i mimoilaženje sa sumnjivim likovima koji tumaraju unaokolo pod dejstvom raznih vrsta opijata ne govori baš u prilog tome i nije preterano prijatno.

Pogledajte ko je prvi ušao u zagrljaj Borjana, Marin ga nije ispuštao, Boaći poveo navijanje! (VIDEO)

AUTOR: Zvanični sajt/M.D DATUM I VREME: 14.08.2019. 20:58 Usledila je velika proslava! Milan Borjan, Foto: EPA-EFE/Anders Kjaerbye DENMAR * Fudbaleri Crvene zvezde posle penal lutrije prošli su u finalno kolo kvalifikacija za Ligu šampiona * Posle 120. minuta igre rezultat je bio 1:1 (2:2) * Junak pobede je bio Milan Borjan Ekipa Vladana Milojevića ispisala je u Kopenhagenu novo poglavlje najlepše, crveno-bele bajke.

Kafići, barovi i noćni klubovi su sastavni deo zajednice, ali se gosti kvarta uglavnom odlučuju za trgove i parkove, gde se alkohol ispija u neograničenim količinama. Automobili su zabranjeni u Kristijaniji, pa stanovnici uglavnom voze bicikle i električne trotinete.

Što se Kopenhagena tiče, radi se o istinskom dragulju arhitekture, koji svojom izgledom oduzima dah. Ljubazno lokalno stanovništvo strpljivo i sa osmehom izlazi u susret znatiželjnim turistima, a brojni muzeji, kanali, kao i statua Male Sirene i Stroget (najduža evropska šoping ulica) simboli su danske prestonice.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Milan Borjan, ekskluzivna ispovest za "Alo!", u dodatku "Sport plus" (u četvrtak na kioscima)