Miroslav Ćiro Blažević
Profimedia
Ćiro  Blažević

profimedia

Ćiro Blažević, Foto: profimedia

* Miroslav Ćiro Blažević važi za jednog od najvećih trenera sa ovih prostora

* Sa Hrvatskom je osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu 1998. godine

* Ukupno je sedeo na skoro 30 klupa različitih klubova i reprezentacija

 

"U roku od sedam godina pobedio sam čak dva karcinoma - rak prostate i melanom kože! I sada sam potpuno zdrav, a jedino što nemam to je seks", rekao je Ćiro Blažević u emotivnoj ispovesti.

Tokom oporavka od bolesti, Ćiro nije menjao životne navike, već je jeo i pio šta god je hteo, a čak se ni cigareta nikako nije odricao. U borbi sa kancerima pomoglo mu je rano dijagnostikovanje bolesti, ali i urođeni sportski duh.

Ćiro je 2004. godine oboleo od raka prostate, a jedino rešenje bilo je potpuno odstranjivanje ovog organa.

- Pre 15 godina javili su mi se prvi simptomi raka, problemi sa mokrenjem, nisam mogao da kontrolišem taj nagon, vremenom je postalo i otežano, a imao sam i jake bolove. To mi je bio jasan znak da odem kod lekara. I već nakon rezultata krvne slike, gde su mi bili urađeni i tumorski markeri za prostatu (PSA), bilo je jasno da nešto nije u redu. Obavljeni su mi detaljni pregledi i kao konačna dijagnoza mi je ustanovljen kancer prostate. Naravno da mi nije bilo svejedno, jer kada dobijete rak, vi automatski pomislite i na smrt - kaže legendarni Ćiro i objašnjava svoje psihičko stanje nakon saznanja da ima smrtonosnu bolest.

- Tada sam imao 69 godina i priznajem da sam se uplašio. Dovoljno mi je bilo da samo pomislim na operaciju i boravak u bolnici, pa sam se ježio, a tek ceo proces lečenja... Verujte, u takvom sam stanju bio da se o svojoj bolesti prvih dana nisam poverio ni porodici. Ali nisam se predao, zadržao sam taj svoj sportski, borbeni duh i krenuo u proces lečenja uz podršku najbližih.

Hoće li Ćiro odoleti  „prljavim parama”  sa Kosova?

profimedia

Ćiro, Foto: profimedia

Blažević kaže da je imao sreće jer mu je rak otkriven na vreme, ali da mu je bolest uništila seksualni život.

- Kancer se nije raširio, niti je pustio metastaze, i to je bilo ključno za ozdravljenje. Zbog same bolesti i mojih godina, lekari su se odlučili za hirurški zahvat i odstranjivanje cele prostate. Hvala Bogu, živ sam, i to me je spasilo. Ali mislim da nije trebalo da mi vade prostatu, već možda da idem na zračenja ili neku imunoterapiju. Jer posle toga imao sam problema sa kontrolom mokrenja, ali i sa seksom. Nakon te operacije ništa više nije bilo isto u mom seksualnom životu - otkriva Ćiro.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon što je uspeo da se izleči i pobedi ovaj podmukli rak koji je najučestalija bolest kod muškaraca, legendarnog trenera samo sedam godina kasnije stiže još jedna maligna bolest.

Ćiro Blažević

Aleksandar Dimitrijević

Ćiro Blažević, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Iskreno, nisam mislio da ću se više susretati sa teškim bolestima i da ću opet morati pod nož. Od prvog raka prošlo je dosta vremena i nisam mislio da će se vratiti. Međutim, opet sam doživeo istu agoniju. Sasvim slučajno, otišao sam na jedan deramatološki pregled jer imam dosta mladeža na leđima. Ni slutio nisam da će rezultati te posete biti kobni. Doktorka je primetila jedan, sumnjivi mladež i nije joj se uopšte svideo jer je primetila brojne promene, od boje, oblika, preko veličine. Uradili smo histopatološki nalaz i verovali, ili ne, dijagnostikovan mi je melanom kože - kaže Blažević i dodaje da je opet imao sreće jer je bolest otkrivena na vreme:

- Kao i prvog puta, karcinom je bio u prvom stadijumu. Hirurškim putem melanom je otklonjen, i na sreću, opet sam izbegao i zračenja i hemioterapiju. I, evo, osam godina kasnije, živ sami zdrav. Zato je jako važno da se ljudi redovno kontrolišu, prate simptome i odlaze na preventivne preglede jer je to pola zdravlja - naglašava Ćiro.

BONUS VIDEO:

Nenad Lalatović ne može da obuzda pogled!