FK Crvena zvezda, FK Partizan
Marko Metlaš
FK Crvena zvezda, FK Partizan

Marko Metlaš

FK Crvena zvezda, FK Partizan, Foto: Marko Metlaš

Kalendarska godina na izmaku bila je izuzetno burna za Partizan, a može se reći i veoma teška. Menjali su se treneri, igrači, nije izboren plasman u Ligu Evrope, izgubljen je pehar u Kupu, Zvezda ponovo mnogo beži u prvenstvu, pa kad se podvuče crta, u Humskoj nikako ne mogu da budu zadovoljni 2020. godinom, ali ono što još više brine navijače je da je pred klubom još jedna teška godina.

Da li može Partizan da se vrati u trku za titulu?

 

Nikako u Humskoj ne mogu da budu zadovoljni godinom na izmaku, pre svega zbog loših rezultata. Tokom kalendarske godine, završena je i sezona 2019/20, u kojoj je Crvena zvezda osvojila treću vezanu titulu. Ne samo da su fudbaleri Partizana izgubili trku sa najvećim rivalom, već su propustili i priliku da uzmu makar trofej u Kupu Srbije. Eliminisali su Zvezdu u polufinalu, a onda je došlo finale. U njemu je posle penala uspešnija bila Vojvodina koja je prekinula četvorogidšnju dominaciju crno-belih najmasovnijim takmičenjem.

Odlični kod kuće

Vredan podatak je i da su u 2020. crno-beli neporaženi na stadionu u Humskoj u svim takmičenjima. Ipak, slaba je to uteha za navijače koji su željni uspeha i trofeja.

Kad se podvuče crta na celu 2020. godinu i na sva takmičenja, u godini za nama Partizan je odigrao 39 takmičarskih utakmica i ne može da se kaže da je imao loš učinak. Naprotiv, imao je čak 28 pobeda, četiri remija i sedam poraza. Dva najteža su stigla posle regularnog toka igre, od Vojvodine na penale u finalu Kupa Srbije i od Šarlroa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Posle loše prethodne sezone, u klubu su se neočekivano odlučili da u novu uđu i sa istim trenerom i sa gotovo istim sastavom, iako se videlo da ekipa ima mnogo velike probleme da razbije bunkere rivala u superligaškim utakmicama. Ispostavilo se da je to veoma loša odluka, koja je i doprinela da se klub nađe u veoma teškoj situaciji u kakvoj je sad. Već sam start nove sezone i sramotni poraz u Novom Pazaru, kao i mučenje u Ligi Evrope protiv poluamatera iz Letonije nagovestile su da stvari neće biti bolje za Partizan. Deluje da je kasno došlo do promene na klupi crno-belih, kad je Savo Milošević otišao, a došao, odnosno vratio se posle devet godina, Aleksandar Stanojević.

Hteo je prvo Milošević da ode odmah posle avgustovskog poraza u Novom Pazaru, ali je ipak ostao posle razgovora sa čelnicima. U narednom periodu, Partizan je zatim ipak vezao četiri pobede (Superliga i Liga Evrope), ali onda je usledio poraz od Vojvodine u Novom Sadu. Tada je Milošević bio i isključen, što je ujedno bio i kraj njegove misije na klupi.

Džinovske promene u igračkom kadru

Bilo je mnogo promena u igračkom kadru, pre svega u drugoj polovini godine. Došli su Maki Banjak (Olimpija Ljubljana), Filip Holender (pozajmica iz Lugana), a kao slobodni igrači stigli su još i Dušan Lalatović (prosleđen Teleoptiku), Žan Kristof Bajbek, kao i Denis Stojković. Naravno, ne sme da se zaboravi ni povratak dece Partizana – Aleksandra Miljkovića, Ivana Obradovića i Miloša Jojića (bez obeštećenja) i Svetozara Markovića koji je na pozajmici iz Olimpijakosa. 

Humsku su napustili Strahinja Pavlović, Umar Sadik, Nemanja Miletić, Đorđe Ivanović, Uroš Vitas, Bojan Matić i Nemanja Nikolić. 

Stanojević je debitovao pobedom protiv Rada, a onda je usledio “tesan” prolaz u duelu sa moldavskim Sfintulom i teška prvenstvena pobeda nad Zlatiborom. Na prvom jačem testu, Stanojevićev tim je pao, pošto su eliminisani u Belgiji iz kvalifikacija za Ligu Evrope, posle produžetaka. Već tad je bilo jasno da se sve snage usmeravaju ka dva takmičenja u Srbiji. Igrali su tada crno-beli “šareno”. Pobedili su Bačku, a zatim upisali dva remija, protiv Metalca i Zvezde. Onda su u Kupu eliminisali Bačku, a zatim utisak pokvarili porazom u Nišu u Superligi. Ali su onda usledile samo pobede. Od tog 26. oktobra, Partizan je što u Kupu, što u Superligi pobedio čak u osam mečeva.

Nagoveštaj je to boljih dana za crno-bele koji su imali i velike probleme sa povredama i koronom u finišu jeseni, a iako je titula svetlosnim miljama daleko, sigurno je da bi u klubu drugim delom sezone bili zadovoljni ako bi vratili u vitrine pehar u Kupu i pobedili Crvenu zvezdu na "Marakani". Upravo su rezultati protiv Zvezde pružili navijačima Partizana koliko-toliko utehe u sivoj 2020. godine može da donese podatak da su sa Zvezdom odigrane tri utakmice i da su upisana dva remija i jedna pobeda (u polufinalu Kupa).

PROČITAJTE JOŠ: