FK Milan
EPA/ALESSANDRO DI MARCO
FK Milan

EPA/ALESSANDRO DI MARCO

FK Milan, Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Crvena zvezda će u šesnaestini finala Lige Evrope odmeriti snage sa Milanom, u dvomeču koji je na programu 18. i 25. februara.

Milan se kao i Crvena zvezda kroz grupnu fazu Lige Evrope izborio za prolazak u narednu rundu takmičenja. Rival Zvezde je u grupi H završio kao prvoplasirani sa 13 osvojenih bodova uz gol-razliku 12:7. Milan je dva puta pobedio Seltik, prvo 3:1 (Krunić, Diaz, Haug), pa 4:2 (Čalhanoglu, Kastiljeho, Haug, Diaz), kao i Spartu rezultatom 3:0 (Diaz, Leao, Dalo) i 1:0 (Haug), dok su sa Lilom remizirali u Francuskoj 1:1 (Kastiljeho), ali i poraženi ubedljivo na domaćem terenu 0:3. Ipak, da bi stiglo dotle, morali su da prođu kvalifikacije, a redom su izbacivali - Šamrok 2:0, Bodo 3:2 i Bragu 2:2 (9:8 posle jedanaesteraca). Podsetimo, Crvena zvezda se u šesnaestinu finala plasirala sa 11 osvojenih bodova uz gol razliku 9:4.

Milan je trenutno lider na tabeli u Seriji A. Rosoneri su na 11 utakmica ostvarili osam pobeda uz tri remija i time osvojili 27 bodova uz gol-razliku 25:11. Iza njih su Inter (24), Napoli i Juventus (23) i Sasulo (22). Neprikosnoveni lider tima je iskusni Zlatan Ibrahimović, ujedno i prvi strelac Serije A sa 10 postignutih golova. Kapiten je pouzdani štoper Alesio Romanjoli, a kao jedan od centralnih figura tima izdvojio se i Frenk Kesi. Premda još uvek veoma mlad, izuzetno cenjen golman u evropskim okivirima je Đanluiđi Donaruma, a dobro poznat srpskoj javnosti je i vezista Rade Krunić koji je nosio dres Donjeg Srema i Borca iz Čačka.

Do sada, Crvena zvezda i Milan su četiri puta odmeravali snage u evropskim takmičenjima i to su zaista bili spektakli i antologijski mečevi. U sezoni 1988/89 u prvom meču u Italiji rezultat je bilo 1:1, a onda čuvena magla u Beogradu koja je spasila Milan. Iako je milanski gigant imao neverovatan tim, Crvena zvezda ih je potpuno nadigrala na Marakani, ali meč je bio prekinut u 57. minutu pri rezultatu 1:0 za crveno-bele usled magle koja se naglo spustila u drugom poluvremenu i sprečila da se utakmica odigra do kraja. Na sve, rival Zvezde je imao i igrača manje. Umesto toga, meč je odigran sutradan, nažalost rezultat je bio 1:1, a Milan je posle boljeg izvođenja jedanaesteraca prošao dalje. Na kraju, Milan je i osvojio Kup evropskih šampiona te sezone. Drugi put kad su se Zvezda i Rosoneri susreli u sezoni 2006/07, a i tada je Milan osvojio Ligu šampiona. Bile su to kvalifikacije, a srpski klub je prvo izgubio u gostima 1:0, pa 2:1 na domaćem terenu.

PROČITAJTE JOŠ: