Miroslav Radoman
Marko Metlaš
Rikardo Gomeš na derbiju Partizan - Crvena zvezda

FK Partizan

Rikardo Gomeš na derbiju Partizan - Crvena zvezda, Foto: FK Partizan

Milorad Mažić je otišao u Kinu, gde će, osim što će voditi utakmice, biti i neka vrsta mentora tamošnjim arbitrima, a u Srbiji je ostala velika rupa u sudijskog organizaciji. To je naročito uočljivo sada, nekoliko dana pred 159. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana (subota, 18), kad iz oba kluba poručuju da im je žao zbog njegovog odlaska.

PROČITAJTE JOŠ:

Sad kad njega više nema u srpskom fudbalu, postavlja se pitanje ko će dobiti priliku da sudi najvažniju utakmicu Superlige. Do sada je kao Mažićeva alternativa uvek figurirao Danilo Grujić, koji je delio pravdu na dva poslednja derbija, a kao protivkandidat se pojavljuje mladi Srđan Jovanović, koji je, uz Mažića, jedini ove godine sudio u eliminacionim mečevima Lige Evrope. Upravo zbog toga Miroslav Radoman, bivši sudija i nekadašnji komesar za suđenje FSS-a, smatra da je došao red da se šansa ukaže upravo Jovanoviću.

PREPORUČUJEMO I OVO:

- Srđan je sudio meč BATE-Arsenal, UEFA ga veoma ceni, a još nije dobio priliku da se oproba u večitom derbiju. Sa svojim znanjem, on bi sigurno bio pravo rešenje za pitanje glavnog arbitra. Svakako bolji nego Grujić, koji je naš najlošiji sudija na rang-listi UEFA, on je najgore rešenje - kaže Radoman.

Jovanović kalibar za Ligu šampiona

Prema Radomanovim rečima, Srđan Jovanović ima potencijal da vrlo brzo pređe iz Lige Evrope u Ligu šampiona i tamo nasledi upravo Milorada Mažića.

- Nema dileme da će Jovanović uskoro početi da sudi mečeve grupne faze Lige šampiona. On to kvalitetom i znanjem zaslužuje, a meni je zaista neverovatno da do sada nikada nije sudio derbi. Kako je, uostalom, došao na internacionalnu listu ako u domaćem šampionatu nije sudio najvažniji i najteži meč - pita se Radoman.

Radomanova ogorčenost ogleda se u tome što se sudije ne biraju po kvalitetu, već se podleže pritiscima klubova.

- Pre nekoliko godina sam delegirao Jovanovića za jedan derbi na „Marakani”, ali je bilo pritisaka iz oba kluba da se on skloni, i meč je vodio Mažić. Baš to je i bio razlog zašto sam se povukao i napustio sudijsku organizaciju - počinje priču Radoman i nastavlja:

- Spisak delegiranih sudija izlazi četvrtkom, ali to ne mora ništa da znači, jer se on može promeniti i 24 sata pre utakmice. Pritisaka na određivanje ko će suditi mečeve uvek je bilo, ima ih i sada i, umesto da se poverenje ukaže onom ko je najbolji, uglavnom ga dobija onaj koji je po volji klubovima. To je mnogo loše.