Milorad Vučelić
Marko Metlaš
Milorad Vučelić

Marko Metlaš

Milorad Vučelić, Foto: Marko Metlaš

Od izveštača "Alo!" sa Kipra

Srpski fudbal je prepun nepravilnosti, veliki broj utakmica je namešten, sudije dele pravdu onako kako im se kaže, a tereni više liče na njive i livade nego na mesta za igru.

Sve ovo misli gotovo svaki fudbalski navijač u Srbiji, a predsednik Partizana Milorad Vučelić jedan je od retkih koji to sme javno da kaže. U glavu, onako kako bi i trebalo, bez želje da situaciju učini lepšom ili, bolje rečeno, manje ružnom nego što jeste.

- Trener Miroslav Đukić obavlja sjajan posao u Partizanu, odlično je odradio pripreme na Kipru i mi s mnogo optimizma dočekujemo mečeve protiv Plzena u okviru šesnaestine finala Lige Evrope - sumira zimske pripreme prvi čovek kluba iz Humske.

Strepim od meča sa Plzenom

Utakmica protiv Plzena jedna je od najvažnijih mečeva u funkcionerskoj karijeri Milorada Vučelića, ali se nje pribojava zbog vansportskih razloga.

- Strepim zbog tog duela. Mi ćemo kao klub uraditi sve da ne dođe do incidenata zbog podele među našim navijačima, a svako ko uradi nešto loše pokazaće da ne voli Partizan.

A onda je priča otišla u drugu stranu...

- Znate kako, za sve te ljude koji su bili u inostranstvu, pa su se vratili u Srbiju situacija je kao da su ušli u krug pakla. Ovde ih čekaju loši tereni, sudije, nameštanja i sve ovo što nam predstoji.

Šta to sve predstoji i o kakvim je nameštanjima mislio, Vučelić je detaljno obrazložio:

- Većina stadiona ima reflektore, a igramo po njivama i livadama. Krenite redom: Subotica, Surdulica, Ivanjica, četvrti, peti, šesti stadion, da ne nabrajam više. Bio sam nekada u rukometu i govorio sam da razumem ljude zašto jure i prete sudijama. Pa vi sada imate situaciju da će Zdjelar ili Đerlek izaći na polje pravde, a tamo će se priznavati golovi iz gol-auta, poništavati regularni, svirati penali... A pri tome, sve se zna unapred. Imam legitimno pravo da se zapitam zašto je to tako i da li postoje neki drugi motivi. Ako neko ne zna, onda ga treba skloniti, a ne puštati ga da sudi. Ovde smo u situaciji da se za našeg najboljeg sudiju kaže da je lopuža, a svi drugi su dobri.

Predsednik Partizana je potom prešao na suštinu.

- Da budem jasan, naravno da ima nameštanja. Vidite kako se ko povlači s terena, u kojim sastavima igra. Pa eto, i vi novinari za barem 50 odsto utakmica znate koji će im biti krajnji ishod. To uostalom vidi i UEFA, pa je slala pisma u kojima je označila klubove koji su sumnjivi. Oni nikada nisu odustali od tih upozorenja, a ako evropska kuća fudbala vidi nešto tako, zašto ne bih i ja.

Teško do titule, Zvezdu vodi najbolji trener

Prošle sezone crno-beli su iz bodovnog zaostatka na polusezoni uspeli da stignu do titule, a ove će, prema rečima predsednika kluba, teško biti prestići devet bodova viška Crvene zvezde.

- Teško će Partizan do titule, imajući u vidu sve elemente, a tu ne mislim samo na sastav tima, već sve ono što čini ambijent i igru. Zvezda ima bolji tim, a ima i najboljeg trenera, koji je eto za nekoliko meseci nadmašio Marka Nikolića i Slavoljuba Muslina. Čak mislim i da je Ljubiša Tumbaković s Crnom Gorom otišao na Mondijal da ne bi imao šanse.

Vučelić kaže da je spreman ove tvrdnje i da ponovi, ali da ne veruje da će se bilo ko baviti time.

- Ukoliko bi postojala nezavisna istraga, kao recimo u Italiji, pod uslovom da se taj moj iskaz sutra ne pojavi u novinama, onda bih i ja sa skromnim znanjem o tome mogao da pomognem. Ne posedujem nikakve dokaze, već mogu samo da ponudim indikacije i ukažem na mreže u koje sumnjam. Ali, naravno, to se neće desiti.

Kao jedan od parametara lošeg stanja u srpskom fudbalu Milorad Vučelić je naveo i trend pisanja klupskih saopštenja, ali odbacujući da su Partizan i Crvena zvezda u istom košu.

- Ne možemo mi i Crvena zvezda da budemo isti po tom pogledu. Oni napišu pet saopštenja, mi jednom nevoljno odgovorimo i onda se u medijima napiše „rat saopštenjima“. Pa nije to rat. Nije ista odgovornost. Uz to, posle svega, mi se vidimo i izljubimo s rečima: „Gde si brate“, a imamo zaraćene strane, pa možda čak i razbijene glave. To je licemerno, a u tome prednjači Crvena zvezda. Evo primera: sedimo u kancelariji predsednika Borca posle utakmice u Čačku, on mi čestita na pobedi, popijemo kafu i stignem do autobusa, a oni već izdali saopštenje na saopštenje Crvene zvezde o našoj utakmici.

U Omladinskoj školi šurovali sa menadžerima

Vučelić je pričao i o podmlatku Partizana.

- Bilo je u Omladinskoj školi situacija kad su treneri bili povezani s menadžerima i više su njih snabdevali kvalitetnim igračima nego klub. Mi smo pre godinu i po dana tražili desnog beka u našoj školi i nigde ga nije bilo. Tek sad se pojavio Luka Cucin, koji je ostavio sjajan utisak.

Tokom razgovora na Kipru prvi čovek srpskog šampiona osvrnuo se i na finansijsku situaciju u klubu, koja jeste bolja, ali je daleko do idealne.

- Kad smo došli u klub, uradili smo reviziju poslovanja i utvrdili smo da je dug oko 15 miliona. Međutim, nama stalno iskaču obaveze kojih nije bilo u papirima i sada kažemo da je taj dug bio veći od 20 miliona. To nije krivično delo, nego je to 100 krivičnih dela. Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i tužilaštvo dolazili su tri puta, pretraživali su knjige, fotokopirali dokumenta i ništa se ne događa. To je bio javašluk, to što su ti ljudi radili. Nebriga i neznanje. Niko od njih nije dao dinar Partizanu. Jesu pozajmili, ali je samo Nenad Popović dao svojih 170.000 evra.

Komentari (3)

Zoran Zemun

09.02.2018 09:18

zvezda i partizan su dve kriminalne, mafijaske organizacije. Potpuno ISTE. Drzava ih miluje i stiti a oni su rak rana naseg sporta, pocevsi od "navijaca" na tribinama pa do uprava kluba. Samo kad ih budu rasformirali i potrpali pola u zatvor mozda ce nesto bolje biti u nasem sportu. Tako da ovaj glupan ne lupeta previse po novinama nego nek ide u policiju i otvori pandorinu kutiju...

Kosta SO

09.02.2018 09:48

Ovaj nije u zatvoru?

Ratko

09.02.2018 11:20

Da nije zvezde i partizana verovatno bi imali normalan fudbal. Ovako?