fudbalska lopta smrt
Alo/Marko Metlaš
fudbalska lopta smrt

Alo/Marko Metlaš

fudbalska lopta smrt, Foto: Alo/Marko Metlaš

Pre 30 godina je fudbalska reprezentacija Kameruna napravila sjajan rezultat, oni su stigli do četvrtfinala kao prvaci Afrike, a na startu Mundijala u Italiji su pobedili Argentinu minimalnim rezultatom! 

Iako je prva zvezda tog tima bio Rože Mila, lider i kapiten tih momaka je bio Stiven Tata!

Igrao je desnog beka, a po potrebi i štopera, na tom takmičenju je predvodio ovu afričku selekcije, povredio se u produžecima protiv Engleske, a posle velike borbe je Kamerun eliminisan!

On nikada nije otišao u Evropu iako je bio na probi u Kvins Park Rendžersum ali tadašnji menadžer nije hteo da ga angažuje!

Karijeru je završio igrajući sredinom poslednje decenije u Japanu, jednu godinu za Tosu koji se ugasio, pa se fudbaler povukao u 33. godini.

Nastupao je za Kamerun i 1994. na Mundijalu, bio je pred krajem karijere, a za "Lavove" je odigrao 63 meča i dao 3 gola.

Pre par godina je aplicirao za selektora Kameruna, a radio je u savezu sa mlađim igračima, nisu mu ponudili mesto!

Sajmon Kuper je u knjizi "Fudbalom protiv neprijatelja" otkrio zanimljivu anegdotu, pred finale kamerunskog kupa 1992. otela su ga četvorica naoružanih ljudi i pretukli da ne bi igrao za Olimpik protiv Dijamanta Jaundea.

On je ipak izašao na teren, bio kapiten, nad njim je napravljen penal posle koga je postignut jedini gol na meču, pa je podigao pehar na kraju.

Među prvima je izrazio saučešće Rože Mila kome je Tata bio kapiten i prijatelj.

PROČITAJTE JOŠ: