Fudbaleri Hrvatske
EPA/Antonio Bat
Fudbaleri Hrvatske

EPA/Antonio Bat

Fudbaleri Hrvatske, Foto: EPA/Antonio Bat

Pre oko dva meseca, jedna internet stranica koja je poznata po informacijama o novim dizajnima fudbalskih dresova, "Footy Headlines", objavila je da će "prva garnitura" Hrvata izgledati ovako: 

Što je izazvalo negativne komentare, mnogi upoređuju hrvatsku šahovnicu kao da je pikselizovana! Ipak, pravi bes je nastao kada su Hrvati predstavili treću garnituru dresova!

Pomenuti portal je objavio da će Hrvatska kao treću varijantu dresova na Evropskom prvenstvu imati crno-sivu kombinaciju!

Najviše ogorčen je bio poznati hrvatski dizajner, 74-godišnji Borisa Ljubičića, koji je pre 30 godina i predložio tamošnjem Savezu da se većim kvadratima na dresu uradi istorijski iskorak.  

Iako su mu se isprva smejali toj "ideji o stoljnjaku", od tada do danas je hrvatski dres postao jedan od najprepoznatljivijih na planeti. Ali, dizajner iz Sinja ne može da dođe sebi otkako je video novi izgled opreme "vatrenih", koja podseća na tzv "QR kodove" čiji se skeniranjem može saznati nešto dodatno o određenoj temi.

"QR kodom pokušava da se obezvredi upotreba kvadrata. Ha, mogli su staviti i bar kod umesto imena igrača. To je glupost i podcenjivanje, izgled je folkloran, kao da se netko šali s nama i da je inspiraciju dobio iz slavonske narodne nošnje. Katastrofa, stvarno neozbiljno, iz kože ću iskočiti ako se pojavi", rekao je Ljubičić za 24sata.hr.

On smatra da se ovim dresom narušava vizualni identitet Hrvatske.

"To je očajna situacija zemlje koja ne zna voditi brigu o svom identitetu. Francuskoj i Danskoj to ne može da se dogodi. Ne da Savez ne bi smedo da se dozvoli da se po njemu tako kopa, to ne bi smeo ni vrh države! Zašto ne razotkriju ko je to pustio?", pita se Ljubičić.

Hrvatska je u grupi sa Engleskom, Češkom Republikom, i pobednikom Liga nacije grupe C, u kojoj se nalazi i Srbija!