Hrvatska zastava
Shutterstock
Hrvatska zastava

Shutterstock

Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock

Fudbalska utakmica je teren na kom se mogu poslati svakave poruke, čak i one koje se ne sviđaju vlastima i organima reda i mira.

U Metkoviću, mestašcu sa samoj granici sa BiH je pred lokalni derbi Neretvanca iz Opuzena i domaće Neretve osvanuo transparent na kom na ćirilici piše "Opuzen Srbija". Domaći navijači iz Metkovića su na taj način želeli da uvrede goste.

"Sam početak utakmice Neretva - Neretvanac kasnio je 2 minuta zbog uklanjanja transparenta s istočne tribine gde su domaći navijači istakli transparent napisan ćirilicom "Opuzen Srbija", što je vidljivo na slikama s utakmice. Uvredljivi transparent za gostujuće navijače brzo je uklonjen.

Ostaje u vazduhu da li su sudije ili je delegat trebalo da zatražiti i uklanjanje malog transparenta s precrtanim znakon HNS-a, kad se zna da je Josip Zec kao glavni sudija pre 2 godine to napravio u Baškoj Vodi. Naime, Zec tada nije želeo da započne utakmicu između Uranije i Zmaja iz Blata dok se ne ukloni sličan sporni transparent koji su doneli gostujući navijači. Da bude zanimljivije, Zec je juče bio četvrti sudija.

Zakon o sprečavanju nereda na sportskim borilištima kaže kako na utakmice nije dozvoljeno unositi transparente koji sadrže diskriminirajuće, rasističke, uvredljive, političke i/Ili verske poruke te transparente koji sadrže poruke koje nisu povezane sa fudbalom", piše u zvaničnoj objavi 3. HNL lige.

Kako javlja "Slobodna Dalmacija", utakmica "nije mogla da počne dok se sporni transparent ne ukloni" i meč je počeo tek po uklanjanju.

Gosti iz Opuzena su i pored incidenta ostali koncentrisani i pobedili 1:2 na terenu velikog rivala.