Pep Gvardiola
EPA/PaulChilds
Pep Gvardiola

EPA/PaulChilds

Pep Gvardiola, Foto: EPA/PaulChilds

"Pep Gvardiola ne može da bude među 10 najboljih trenera svih vremena. Top 20? Da. Ali Top 10, ne. Broj 1? Apsolutno nikako, ni blizu", piše Kolimor o treneru koji je po tri puta osvajao La Ligu i Bundesligu, i dva puta Ligu šampiona i Premijer ligu.

Kolimor objašnjava koji su njegovi kriterijumi kako bi trener bio vredan ulaska među deset najboljih:

"Mora da preuzme velikana koga su prešišali rivali i pretvori ga u klub koji će u zemlji dominirati tokom dve decenije, a u isto vreme osvoji dve Lige šampiona, kao što je napravio Aleks Fesrguson u Junajtedu. Ili da preuzme provincijski klub i igrače i pretvori ih u prvake države i Evrope, kao što je Brajan Klou uspeo sa Notingemom."

Nabraja koji još treneri dolaze u obzir:

"Don Revi zbog onog što je uradio sa Lidsom, Džok Stajn radi podviga sa Seltikom i Bil Šankli i Bob Pejsli, koji su više puta osvajali sve sa Liverpulom." Kolimor dodaje: "Još nisam ni spomenuo velikane Arigo Sakija, Uda Lateka ili Johana Krojfa."

Englez objašnjava da Gvardiola ne može da bude među najvećima i zato što nije inovator: "To je takođe važan kriterijum. Gvardiola nije ponovo izmislio fudbal, samo je kopirao ono kako je to Krojf uradio u Barseloni."

"Sve mu je bilo servirano. Preuzimao je sjajne ekipe i trošio stotine miliona, ali samo je u Barseloni uzeo Ligu šampiona"

Pep Gvardiola

EPA Peter Powell

Pep Gvardiola, Foto: EPA Peter Powell

Kolimor objašnjava zašto nije oduševljen Pepovim postignućima:

"Barcs, Bajern i Siti igrali su sa njim sjajne utakmice, ali u prvom klubu dobio je na poklon za prvi posao tim sa najboljim parom vezista i najboljim fudbalerom u istoriji. U drugom je takođe došao na gotovo tako što je nasledio sjajnu ekipu. Sa njom je tri puta osvojio Bundesligu, ali nije mogao Ligu šampiona, koju su osvajali treneri Bajerna pre i nakon njega igrajući stilom koji je drugačiji od Pepovog. Što se tiče Sitija, ni tamo nakon milijardu potrošenih funti ne uspeva da uradi ono zbog čega je doveden i ne bi me čudilo da to napravi njegov naslednik."

Pep nije među najvećima ni po još jednom kriterijumu ovog kritičara:

"Kada ocenjujem trenere, uvek gledam kako se snalaze u teškim situacijama kao što je ona u kojoj je Siti trenutno zbog povreda. Gvardiolin tim u takvim okolnostima igra jednu briljantnu, pa jednu prosečnu i jednu lošu utakmicu. To je manje nego što bih očekivao od navodnog super-motivatora koji ima dve skupe ekipe. Da je Pep dobar kao što se priča, pobeđivao bi i sa sjajnim rezervama daleko najskuplje engleske ekipe."

Kolimor zaključuje:

"Zbog svega navedenog, Gvardiola je za mene jako dobar trener modernog doba, ali i onaj čije se nasleđe ne može uporediti sa Fergusona."

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Djoka

27.10.2020 19:55

Slažem se da Pep nije za prvih deset. Po meni nije uopšte kandidat za trenera jer je menadžer u pravom smislu te reči. Kupuje , odpušta, zvoca ali nije u stanju da stvori mijednog igrača. To rade samo pravi i kvalitetni treneri. Pomeniti godpodin nema ni " t " od trenera.