Ivan Golac
Marko Metlaš
Ivan Golac

Marko Metlaš

Ivan Golac, Foto: Marko Metlaš

Ostao je upamćen u Partizanu, a fudbalsku slavu stekao je na Ostrvu noseći dres Sautemptona. Kasnije je uspeo da postane Ser Aleks Ferguson, posle Sera Aleksa Fergusona i prekine dominaciju velikana Seltika i Rendžersa u Škotskoj. Čovek zbog kog su fudbaleri želeli da iz Crvene zvezde pređu u Partizan, "gospodin svetac" - Ivan Golac (70).

Nekada čuveni defanzivac nekolicine engleskih klubova u intervjuu za "Alo!" otkrio je do sada nepoznate detalje iz svog života, ispričao nam kog je to fudbalera, koji je ostavio trag u Crvenoj zvezdi, želeo da dovede u Humsku, šta mu je rekao Ser Aleks Ferguson...

Razgovor smo započeli ne baš lepom temom. Luka Milivojević se nedavno potukao na treningu sa Mičijem Bašuaijem, a Golac je kao čovek koji je toliko godina proveo u Engleskoj, adekvatan sagovornik za tako nešto. Međutim, on smatra da to nije ništa neobično.

Ivan Golac

Alo!/Marko Metlaš

Ivan Golac, Foto: Alo!/Marko Metlaš

- Takve stvari su se događale, nije to ništa novo. Sporečkaju se igrači, to se dešava. Klub uvek takve stvari sankcionište, tu nema nikakve dileme. Kao profesionalac ti moraš da se ponašaš adekvatno i u skladu sa ugovorom koji si potpisao. Moraš da se ponašaš u skladu sa pravilnikom kluba i na terenu i van njega, to se odnosi na bilo koje drugo zanimanje, ne samo na fudbal. Pravila su vrlo jasna i Luka (Milivojević) pa i svi drugi fudbaleri moraju da budu svesni svojih postupaka. On je kapiten u Kristal Palasu, a traka sa sobom nosi dodatnu odgovornost. Ne bi me iznenadilo da mu je Englezi "skinu", to je normalna stvar kod njih. Kada igrač ne poštuje pravila, neće ni biti kapiten i dodaje:

- Dok sam igrao u Engleskoj takve stvari su se dešavale i meni, pokačim se sa saigračima na treningu. To se sve reši na jedan zdrav i normalan način. Jači start, košanje... iskusio sam takve stvari i kao trener i kao igrač. To je sastavni deo fudbala, nema potrebe prebacivati priču van terena, to treba da ostane na njemu i da se reši između igrača.

I sam je znao da plane, pa je tako jednom prilikom "nastradao" čuveni Majk Šenon.

- Pred put za Ameriku gde je nisam želeo da idem 1981. godine, na treningu, desio se jedan manji incident sa Majkom Šenonom. Krenuo sam na loptu kada me je on onako baš muški potkačio. Ja sam samo poskočio i tako ga udario da je odleteo dva metra. To se desilo bukvalno pored klupe. Niko nije rekao jednu jedinu reč. Trening se nastavio sve normalno, kao da se ništa nije desilo. Jednostavno je, poštujem svakoga, a nikoga na terenu. Trener Sautemptona u to vreme, Lori MekMenemi je govorio da je njegov najoštriji igrač "njegov Jugosloven".

Ivan Golac

Alo!/Marko Metlaš

Ivan Golac, Foto: Alo!/Marko Metlaš

U Engleskoj je proveo gotovo 20 godina, podigao porodicu, ostvario najveće profesionalne uspehe... nije ni čudo zašto na Sautemton gleda kao na svoju kuću.

- Kada pričam sa suprugom i decom o periodu provedenom u Engleskoj, naročito u Sautemptonu, saglasni smo da je to najlepši i najbezbrižniji period u našim životima. Sve je bilo besprekorno. Živeli smo u najlepšem kraju Engleske, u Hemširu. Bilo je mnogo ponuda iz drugih klubova, ali niti je menadžer želeo da me proda, niti je moja porodica pa ni ja sam želeli da napustimo Sautempton - kaže Golac i priseća se igračkih dana:

- Igrao sam u veličanstvenoj ekipi, imali smo najbolju publiku na Ostrvu u to vreme. Stadion na kom smo igrali bio je specifičan, bio je noćna mora za sve klubove. Veliki Liverpul se plašio kada bi dolazio da igra protiv nas, ne samo na našem stadionu već i na Enfildu. Mnogo prijatelja sam stekao ovde.

Ivan Golac

Alo!/Marko Metlaš

Ivan Golac, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Karijera bubnjara kratko je trajala, ali ljubav prema muzici nikada nije nestala. "Status Quo", "Whitesnake", Dejv Klark, Elton Džon svi su oni imali čast da upoznaju Ivana Golca.

- Bio sam jako vezan za muziku, a i sada sam. U mladosti sam sa drugarima osnovao bend "Slomljeno staklo", bio sam bubnjar. Ipak, nikada nismo došli do toga da nastupamo pred publikom, obaveze su učinile svoje. U to vreme nije bilo muzičke grupe koju nisam znao. "Status Quo", "Whitesnake"... mnogo puta sam se sretao sa Eltonom Džonom. Dejv Klak iz "Dave Clark Five" kada je čuo da su mi omiljena grupa poslao mi je najveće hitove grupe uz posvetu. Zaista predivna sećanja.

Pored neprikosnovenog Kevine Kigana koji je stigao iz Hamburga u Sautempton 1980. godine, jedan Srbin uspeva da dođe do titule igrača godine u Premijer ligi. Nije ni čudo što su ga jurili velikani poput Mančester junajteda i Totenhema.

- Posle završene prve sezone u Sautemptonu, igrali smo protiv Notingem Foresta na Vembliju pred 100.000 ljudi. To je poslednja utakmica na kojoj je dozvoljen toliki broj gledalaca. Posle tog meča Kit Burkišov, tadašnji trener Totenhema zvao je Sautempton kako bi me dovede u London, a u zamenu da pošalje prvaka sveta sa Argentinom, Rikarda Vilju. Međutim, Mekmeneni je to odbio. On je nakon toga trebalo da ode u Mančester junated i rekao mi je ako se to desi da i ja moram da se pakujem i krenem sa njim. Mančester siti je nudio 300.000 funti u to vreme za moj potpis, ali je Mekmenemi odbio i tu opciju. Otišao sam krako u Mančester kako bih im pomogao, tada su bili u baš velikim problemima. Grad i klub nisu mogli da se porede sa Sautemptonom.

Ivan Golac

Marko Metlaš

Ivan Golac, Foto: Marko Metlaš

Uspeo je da se dokaže i kao trener kada je 1994. godine prekinuo dominaciju Rendžersa i Seltika pa je popularne "policajce", koji su bili na vrhuncu slave, zaustavio u finalu i došao do Kupa Škotske. To ga je vinulo u zvezde u Dandi junajtedu.

- Nedavno, 15. februara 2019. godine organizovana je večera za koju sam dobio specijalnu pozivnicu. Jako sam ponosan na činjenicu da sam u Kući slavnih Dandi junajteda. Jednu prostoriju na stadionu nazvali su po meni, što je takođe velika čast. Dobijao sam veliki broj pisama i poruka. Bili su to jako lepi trenuci u mojoj karijeri.

Upravo zbog tih uspeha i dan danas je u kontaktu sa Ser Aleksom Fergusonom.

- Dan danas se čujem sa Aleksom Fergusonom, sa kojim sam ostao u sjajnim odnosnima. Često mi kaže kako smo on i ja uspeli da razbijemo dominaciju Seltika i Rendžersa u Škotskoj. On je sa Aberdinom uspeo da dođe do titulu 1980. godine kada se malo ko nadao, a nakon toga je Dandi osvojio Kup 1994. godine.

Aleks Ferguson

AP

Aleks Ferguson, Foto: AP

Dobro zna kako je biti deo velikih derbija između Crvene zvezde i Partizana, kao i Rendžersa i Seltika. Međutim, ako mora da bira, Golac nema dilemu kojem duelu daje prednost.

- Bio sam deo i "Old Firma" i "Večitog derbija". Smatram da su to dva najveća fudbalska okršaja na planeti. Stavio bih ipak, srpski derbi na prvo mesto. Kod nas se o toj utakmici priča mesec dana pre, a godinu dana nakon nje. To se retko gde u svetu dešava. Da ne pričamo o atmosferi pred utakmicu i na utakmici. Fenomenalno navijanje, nešto neopisivo.

Sudbina je odabrala da kao trener Partizana 1989. izbaci škotskog predstavnika Seltik iz Kupa pobednika kupova. Pobeda u Mostaru od 2:1, a onda poraz od 5:4 u Škotskoj značili su da crno-beli prolaze dalje.

- Period u Partizanu je bio poseban. Tada smo igrali bez ikakvog respekta prema bilo kome. Uspeli smo da eliminišemo moj omiljeni klub, Seltik. Čitava Evropa je tada pisala o Partizanu. To je jedan od najbitnijih duela u istoriji crno-belih, pa i našeg fudbala. Taj meč se i dan danas prepričava, a uvršten je i među 10 najboljih od strane UEFA pre nekoliko godina.

Kasnije je usledio poziv za trenerski posao i to baš u Seltiku.

- Dva puta sam pregovarao sa Seltikom, želeli su da im budem trener. Pregovarao sam sa njima dok sam već imao drugi posao, što je bilo zabranjeno. Prvi put se to desilo 1991. godine, moj kum Veselin Tomović je poslao CV Škotima. Javili su mi da sam ušao među četiri kandidata. Tada je pobedila irska veza pa je Lijam Brejdi dobio posao. Kasnije su pričali kako su tada napravili veliku grešku što nisu zaposlili mene. Kasnije su me ponovo zvali, ali su od mene zahtevali da Džeka Mekgina sklonim iz borda ekipe što nikako nisam mogao ni želeo da uradim, pa se saradnja nije desila ni iz drugog pokušaja.

Dejan Rambo Petković

Profimedia

Dejan Rambo Petković, Foto: Profimedia

Nedavno se pojavila priča o tome kako je Siniša Mihajlović zbog njega želeo da pređe u Partizan, ali nije jedini. Dejan Rambo Petković je zapravo bio na korak do toga da umesto crveno-bele, pojača tim iz Humske, međutim...

- Siniša (Mihajlović) je dva puta dolazio kod mene. Za mene je on bio među najboljim fudbalerima sa ovih prostora. Znam da je želeo zbog mene da dođe u Partizan. Nije on jedini, eto, ja sam želeo da Dejana Ramba Petkovića dovedem u Partizan, znam da je on bio spreman, ali je tadašnjoj upravi to promaklo. Čekalo se da se dovoljno "pokaže" u Radničkom iz Niša, a kasnije je Zvezda nakon osvojene evropske titule u Bariju iskoristila priliku i odvela ga. Kada sam sedeo na klupi crno-belih mnogi mladi fudbaleri su želeli da dođu u Humsku. Imao sam zaista sjajan odnos sa svim fudbalerima Crvene zvezde, pa i Dinama iz Zagreba. Dejan Savićević, Zvone Boban, uvek su mi se javljali i želeli da razgovaraju sa mnom.

Pre odlaska u armiju želeo je da ode u Dinamo iz Zagreba, a usledio je i poziv u Split. Ipak, ništa od toga se nije desilo.

- Nisam se najbolje slagao sa upravom i želeo sam da zaigram za Dinamo iz Zagreba. Oni su tada igrali jako lepo, bili su gospodski klub. Zbog nekolicine čelnika sam bio spreman da odem, međutim, tada su postojali određeni propisi u domaćem fudbalu zbog kojih nisam mogao da pređem u Hrvatsku. Takođe, nakon poraza od Hajduka 1976. sa 6:1 u Humskoj dobio sam poziv Tomislava Ivića da odem u Split. Međutim, ja sa odlučio da idem u armiju i nisam želeo da to pogazim.

Srbija još uvek traži selektora, a Golac je izneo svoje mišljenje o tome. Takođe, ima i jedan predlog za odgovorne u srpskim klubovima, pa i reprezentaciji.

- Pre svega moramo da se zapitamo jednu jako bitno stvar: "Kako uopšte biramo selektora, po kom kriterijumu?" Ja lično nikada ne bih mogao da budem selektor, iako Srbiju nosim na srcu. Na žalost, kod nas jedna mala reč - odgovornost, ne postoji. Selektor je institucija, imate hiljadu i jednu obavezu na toj funkciji. Sećam se da su Englezi bili u šoku kada nisam otišao na Evropsko prvenstvo u Španiju sa reprezentacijom, tada sam bio na vrhuncu, a nije bilo mesta za mene u nacionalnom timu, to dovoljno govori. Ovo sada su samo posledice nekadašnjeg rada. Moj savet je da treba forsirati mlade igrače, samo tako možemo nešto da uradimo, kako za klubove tako i za reprezentaciju. Vidite, i ja sam bio stranac negde, ali stranci po našim klubovima moraju biti mnogo bolji od mladih igrača koje imamo, a to nije slučaj.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: