Crvena zvezda Arsenal
FK Crvena zvezda
Crvena zvezda Arsenal

FK Crvena zvezda

Crvena zvezda Arsenal, Foto: FK Crvena zvezda

Sezona 1978/1979 je jedna od onih koja je zauvek upisana u istoriju Crvene zvezde.  Klub iz Ljutice Bogdana je te godine stigao do svog prvog evropskog finala – Kupa UEFA.

Odigrano je nekoliko utakmica za pamćenje, a jedna od velikih te sezone sigurno je bila ona na stadionu "Hajberi" u Londonu, kada su crveno-beli spektakularnom igrom, na današnji dan 1978, izbacili Arsenal, golom Dušana Savića u 88. minutu - 1:1. Zvezda je u prva dva eliminaciona kola uspela da savlada najpre Dinamo iz Berlina, i to tako što je posle poraza u gostima od 5:2 slavila na Marakani sa 4:1, a onda je preskočila i Sporting iz Hihona trijumfom od 1:0 i remijem 1:1.

Kada se Zvezdine legende prisećaju tog dvomeča, kažu da su u Beogradu, 22. novembra 1978. godine, zasluženo trijumfovali (1:0), a da su u londonskom revanšu 6. decembra nadigrali engleskog predstavnika - 1:1. Arsenal je poveo golom Sanderlenda u 67, da bi se u jednoj od najlepših akcija te generacije ispisala istorija u 88. minutu.

Igrala se završnica meča kada je akciju započeo Nedeljko Milosavljević koji je odigrao dupli pas sa Vladimirom Petrovićem, ovaj lucidno petom dodao loptu ka Cvijetinu Blagojeviću, koji je sa leve strane centrirao u srce šesnaesterca. Na tu loptu je natrčao Dušan Savić i levicom je poslao u rašlje Arsenalovog gola.

Za muk na "Hajberiju" kakav Englezi nisu do tada zabeležili. Preko 40 hiljada ljudi koji su došli na stadion "Hajberi" imali su priliku da vide neustrašivu Crvenu zvezdu i ispratili su je zasluženim aplauzom. Generaciju koja je napravila ogroman korak ka prvom finalu jednog evropskog takmičenja predvodio je trener Branko Stanković, čuveni "Ambasador".