Fudbalska kopačka
Profimedia
Predrag Azdejković

Predrag Azdejković FOTO: Alo!/Ognjen Radošević

Prija mu uloga selektora: Predrag Azdejković, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

U Meksiku je pre nekoliko godina osnovan prvi gej fudbalski klub. LGBT populacija u Srbiji o sličnom poduhvatu zasad može samo da sanja, iako po rečima Predraga Azdejkovića gej aktivisti iz naše zemlje mogu ravnopravno da se nose čak i sa igračima reprezentativnog kalibra.

Kriju seksualnost zbog karijere

Seksualna orijentacija u svetu više nije tabu tema, međutim... - Gejeva najverovatnije ima i u srpskom fudbalu, kao uostalom i svuda u svetu. Za njihovu karijeru je najbolje da ćute dok ne završe karijeru. Imamo strejt fudbalere, koji javno podržavaju gej drugare, ali se osim toga ništa ne dešava. Fudbaleri se uglavnom odlučuju da priznaju svoju seksualnost tek onda kada završe profesionalnu karijeru. Svesni su da bi im u suprotnom to naškodilo. Mislim da će proći još nekoliko godina dok se stvari ne promene - kaže Azdejković.

Zoros je amaterski klub iz Meksiko Sitija oformljen radi promocije seksualne jednakosti u fudbalu i podjednako ga čine muškarci i žene, a jedan od najistaknutijih članova gej-lezbijske zajednice u Srbiji nije iznenađen smelošću južnoameričkih saboraca.

- Interesantno, ali za mene ništa novo, pošto i u Evropi postoje brojni gej fudbalski klubovi. U ragbiju, takođe. Sumnjam da bi tako nešto trenutno moglo da zaživi u Srbiji. Baš teško, iako je prošle godine održan teniski gej turnir u Beogradu na terenima Teniskog kluba Partizan. Međutim, kada vidim ove naše reprezentativce, siguran sam da bi gejevi bili bolji od njih, da bi za razliku od „orlova“ ostavili srce na terenu, dok sam za lezbijke siguran da bi ih samlele - kaže Predrag Azdejković za „Alo!“.

Tomas Hiclšperger

Profimedia

Tomas Hiclšperger, bivši nemački reprezentativac Foto: Profimedia

Tomas najpoznatiji gej fudbaler

Tomas Hiclšperger je najpoznatiji fudbaler koji je javno objavio da je homoseksualac. Postao je legenda Štutgarta tokom pet godina provedenih u ovom klubu. Sa velikim uspehom je nastupao za reprezentaciju Nemačke.

Kada je fudbal konkretno u pitanju, prema rečima našeg sagovornika, u Srbiji se dame češće odlučuju za pikanje lopte.

- Lezbijke prednjače. Dok nije počelo ovo ludilo s koronavirusom one su igrale fudbal po Beogradu. Okupe se, iznajme termin u balonu i odigraju meč. Ali, ako bismo se potrudili, našli bismo 11 fudbalera i napravili ozbiljnu reprezentaciju. Uslov je da budu dovoljno hrabri i da obuku dresove u duginim bojama. Samo, nisam za to da imitiramo Denver nagetse koji imaju unikatne dresove u tim bojama. Znam da Nikola Jokić nastupa u jednom takvom, pa sam morao da ga nabavim. Primetio sam da se srpski gejevi retko odlučuju za sportove, više posećuju teretane, dok za sestre lezbijke provereno znam da igraju fudbal - dodao je Azdejković.

PROČITAJTE JOŠ: