Predrag Rogan i Roderik Dušatelet
FK Ujpešt
Predrag Rogan

Alo!/Vladimir Marković

Predrag Rogan, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Nebojša Vignjević se posle sedam godina povukao sa kormila Ujpešta, ali Srbija će i dalje imati jednog trenera u mađarskoj ligi. Naslednik je Predrag Rogan (45), a zaista je zanimljiv splet okolnosti koji je doveo do „transfera“.

Iznenađenje ili ne, tek ponovo ste u Budimpešti?

- Vignjević je postao legenda jer malo gde u svetu strani stručnjak uspe da se zadrži toliko vremena u jednom klubu. Pre dve godine bio sam mu pomoćnik i dobro sam upoznat s tim koliko je cenjen. Ujpešt je u nezavidnom položaju i Vignjević me pozvao jer smatra da neko treba da razmrda tim u preostalih sedam kola - kaže za „Alo!“ Predrag Rogan, koji se već dokazao u srpskom fudbalu.

Predrag Rogan i Roderik Dušatelet

FK Ujpešt

Predrag Rogan i Roderik Dušatelet, Foto: FK Ujpešt

Poziv vas nije iznenadio?

- Vignjević se sa gazdom Belgijancem Roderikom Dušateletom dogovorio o sporazumnom raskidu ugovora. Onda me je predložio kao naslednika. Roderik, inače sin Rolanda Dušateleta, vlasnika Standarda iz Liježa, odranije me poznaje i aminovao je predlog.

Sjajan raspored

Sigurno ste već skenirali raspored do kraja sezone?

- Moram biti zadovoljan. Najpre imamo dva meča kod kuće sa Honvedom i Debrecenom, a kasnije čekamo Mezekevešd, Zalaegeršeg i prežaljeni Kapošvar u poslednjem kolu. Tu vidim šansu. Idemo na noge velikim favoritima Fehervaru i Ferencvarošu - optimista je Rogan.

Neobičan potez kada je reč o srpskim trenerima?

- Sa Vignjevićem sam dugo prijatelj. Znamo se iz vremena kada smo radili u Radu. Ujpeštu je bio potreban trener koji poznaje situaciju u klubu i mađarskom fudbalu. Tako sam izbio u prvi plan.

Dvoumili ste se kada je stigla ponuda?

- Možda bih drugačije postupio da nisam brzo morao da reagujem. Šalu na stranu, osećam i određenu obavezu da pomognem kada je teško, a bio sam bez angažmana. Verujem u sebe i uspešan rasplet. U teškom smo položaju, a borićemo se sa nekoliko klubova da ne budemo drugi putnik u niži rang. Ukoliko Ujpešt ostane, automatski mi se produžava ugovor za godinu plus godinu.

Nebojša Vignjević

EPA/TAMAS KOVACS

Nebojša Vignjević, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

U kakvom je stanju ekipa?

- U Mađarskoj, što je retkost, igrači duže ostaju u klubu od uobičajenog. Zbog toga poznajem većinu momaka sa kojima sam već radio. Što se toga tiče, neće biti problema. Zadržaću saradnike Jandrića i Bogićevića, u ekipi su golman Pajović, Pauljević i Bosanac Bureković - zaključio je Rogan.