Marko Perović
Gvangdzou R F
Marko Perović

Gvangdzou R F

Marko Perović , Foto: Gvangdzou R F

Ukoliko se odluči da piše memoare, biće to bogat sadržaj. Od rođenja i života na Kosovu, preko prinudne selidbe u Beograd i krstarenja meridijanima, Marko Perović je stekao ogromno životno i sportsko iskustvo. Bivši napadač Crvene zvezde godinama je bio internacionalac, a trenutno je u Kini. Okačio je kopačke o klin i uplovio u trenerske vode.

- Počeo sam u rodnom Kosovu Polju. Po selidbi u FK Priština usledili su problemi, bombardovanje i preseljenje u Beograd. Kao talentovanog fudbalera za mene se zainteresovao Partizan. Čim je čuo da sam navijač Crvene zvezde, angažovao se Toma Milićević i ubrzo sam postao Zvezdin stipendista - priseća se Marko. 

Trofejni Zvezdaš

Standardni član najtrofejnijeg srpskog kluba Perović je postao u sezoni 2003/04. Zvezda je pod vođstvom Slavoljuba Muslina osvojila duplu krunu. Marko je za Zvezdu odigrao 123 zvanične utakmice, postigao 12 golova, osvojio tri titule prvaka države, i isto toliko nacionalnih kupova u istim sezonama 2004, 2006. i 2007.

Put do prvog tima išao je preko Uba, stasavanje je došlo s Filipovićem i Muslinom koji su u vatru bacili kasnije velike asove: Jankovića, Bastu, Mrđu, Milovanovića... Čuvena generacija 1984.

- Tri duple krune sve govore - s osmehom kaže Perović, ističući da je ljubav prema crveno-belom dresu bila ispred materijalnih dobara i naglašava:

- Na „Marakani“ smo mogli svakoga da pobedimo, nebitno da li je reč o domaćoj utakmici, derbiju, ili Evropi. Nedostajao nam odlučujući korak protiv PSV-a, Milana, uz tragediju u Strazburu, koju je režirao sada poznati Gamejiro.

Bazel pa SAD

Posle teške povrede (prelom noge) i duge pauze Perović je čeličnom snagom volje uspeo da se ponovo vine u visine. Kao član švajcarskog Bazela osvojio je duplu krunu. A onda - iznenađenje: MLS, koji tada nije bio atraktivan kao poslednjih godina. Bio je ljubimac navijača Nju Inglanda i žali što zbog povrede nije duže ostao u SAD. Vratio se u Zvezdu, kada se Prosinečki pohvalno izrazio o njegovom potencijalu.

Sin Naum trenira u Zvezdi

Marko ima naslednika koji puno obećava.

- Naum (2009) trenira u Zvezdi. Ne opterećujem ga i zaista trenira iz ljubavi uz veliku podršku sestre i supruge. Uz sve to je vatreni navijač, ali i odličan đak - ponosno će Marko

- Nerado se sećam tog perioda - iskren je Perović. - Finansijska kriza na svim nivoima, puštena menica, suspenzija... Život je morao da ide dalje.

Igrao je i za iranski Persepolis, kratko nosio dres OFK Beograda, a zatim se 2014. obreo u tajlandskom Čainatu. Iste godine imao je i epizodu u kragujevačkom Radničkom, a potom je bio član je malezijskih Sajm Darbija i Kelantana.

„Gringo“

Odjednom se pojavila nova egzotična varijanta - Brazil?!

- Igrao sam dobro u Maleziji, a kada se završila sezona, saigrač i dobar drug, inače Brazilac, završio je formalnosti pa smo potpisali na godinu dana za Operario Feroviario (Serija D). Rekao mi je: „Hajde, idemo u Brazil da igramo šampionat Paranaense i kasnije, ako nam nešto iskrsne, vratićemo se u Aziju“”. Spakovao sam se i otišao u zemlju fudbala, gde su pre mene bili zvezdaši Dejan Rambo Petković i Vladimir Đorđević. Bilo mi je super i sigurno bih zažalio da se nisam okušao u zemlji gde su svi ludi za fudbalom - jasan je Perović, uz opasku:

- Krisijumu smo izbacili iz kupa! Dao sam im gol za prolaz.

On je globtroter kakvih je malo u svetu fudbala.

- Nisam igrao samo na dva kontinenta - Australiji i Africi - uz osmeh analizira svoju karijeru Perović.

Najlepše u Aziji

Perović je već dugo u Aziji.

- U Saut Čajni sam igrao šest meseci, a onda se klub ugasio. Potom sam prešao u R&F Hong Kong. Reč je o korporaciji koja ima klub u Kini (grad Gvangdžo) i poznat je po tome što ga trenira neponovljivi Dragan Piksi Stojković, ali i svoj satelit u obližnjem Hong Kongu. Bio sam prosleđen jer imam ugovor s korporacijom. 

Marko Perović i Duško Tošić

Mitrović

Marko Perović i Duško Tošić, Foto: Mitrović

Perović je bio registrovan za poznatiji R&F kao četvrti stranac.

- Kinezi su pooštrili sve što se tiče fudbala posle abnormalnih transfera i ulaganja. Stojković je s malim budžetom ostvario vrhunske rezultate i ima apsolutno poverenje rukovodstva. Bio sam pri timu, ako zatreba. Tada su u klubu Piksijevi pomoćnici bili Žarko Đurović i Dejan Govedarica.

Uplovili ste u nove vode?

- Polako uz legendarnog Dragana Piksija Stojkovića, koji je ikona u Japanu, ali i Kini, stičem iskustva iz trenerskog posla. Redovno se školujem i sada sam pri prvom timu s Bratislavom Živkovićem, Zvezda u malom.

BONUS VIDEO

Prazan stadion u Viljnusu