Milan Borjan i Radovan Pankov
FK Crvena zvezda
Milan Borjan i Radovan Pankov

FK Crvena zvezda

Milan Borjan i Radovan Pankov, Foto: FK Crvena zvezda

"Novo iskustvo za mene, ali fenomenalno. Osećao se ispunjeno, gordo što sam mogao i na ovaj način da pomognem. Spakovali smo juče između 10 i 15 hiljada paketa za penzionere, nije nam bilo teško bez obzira na svu zaštitu koju smo na sebi imali i uvek ćemo se rado odazivati akcijama u kojima možemo da pomognemo. Ne znam da li ćemo baš svaki dan moći da budemo u Areni zbog treninga i drugih obaveza, ali ćemo sigurno pomoći još koji put jer će ova akcija trajati desetak dana", ističe Pankov.

Fudbaleri Zvezde su u ovim vanrednim okolnostima napravili posebnu grupu na društvenim mrežama koja se samo odnosi na humanitarni aspekt.

"Mi, igrači smo u svakodnevnom kontaktu u raznim grupama na društvenim mrežama a ovu smo ciljano otvorili kako bismo mogli da budemo u toku i da zajednički učestvujemo u humanitarnim akcijama. I ne samo u ovim vremenima i samo vezano za korona virus, već uopšteno. Kroz grupu informacija brže dolazi do svih a lakše se i brže organizujemo".

Kao i svi fudbaleri Crvene zvezde, Pankov poštuje sve propise u vanrednom stanju, kod kuće je sa porodicom u Novom sadu i kaže da mu dan brzo prođe.

"Specifična je situacija, ali smo je dočekali ipak spremni. Konačno mogu više vremena da porvedem sa svojima. Dan mi rano počinje, a kad, to zavisi od sina Miloša. Kad on ustane, onda i smo i mi na nogama. Onda uobičajeno, kafica, pa te neke kućne obaveze, trening i malo šetnje. Poštujemo sve mere Vanrednog stanja. Da smo supruga i ja sami ne bismo ni izlazili iz kuće bez preke potrebe, a ovako moramo zbog Miloša malo da se prošetamo. Ali, samo u našem kvartu".

Treninge obavlja u kućnim uslovima sem trčanja.

"Nisam ljubitelj trake za trčanje, pa taj deo gledam da obavim u parku i to gde nema mnogo ljudi. Obavezno stavim masku i rukavice da bih se zaštitio. Trudim se da nabavim što više tih zaštitnih sredstava jer maske posle tri sata gube svojstva. Stigli su na prekjuče spininig sobni bicikli, treninzi teku po planu i prema instrukcijama a ja ih obavim najradije na terasi i svežem vazduhu. Nedostaju mi saigrači, rad sa loptom. Nadam se da ćemo biti istrajni u ovome i da će se ova situcija što pre konsolidovati kako bismo nastavili sa radom na Marakani".

Defanzivac nema problema sa disciplinom u ishrani jer u ovim okolnostima smanjene potrošnje u vrste treninga potreban je dodatni oprez kako se ne bi telesna težina uvećala.

"Uvek sam pazio šta i kako jedem. Pogotovo sada kad se ne trošimo toliko koliko kad je sezona i kad su treninzi normalni sa loptom. Gledam da unosim manje ugljenih hidrata. Tu nam je bluzu kuće velika prodavnica, kupimo nešto sveže i zdravo a moja supruga Mirjana kuva i uglavnom ona vodi računa oko ručka i večere. Ja se sam snađem za doručak, napravim jaja, tost, neku kašu, "smuti". To je ono što jedem".

Miloš je centar sveta u kući, tako da Raša i njegova supruga uglavnom preostalo slobodno vreme koriste da se čuju sa najbližima, pogledaju neki film, ali i da defanzivac kad svi ostali sklope oči odigra koju partiju na Soni plejstejšnu. Pankov apeluje na građane u Srbiji:

"Ostanite kod kuće.Tako ćemo olakšati posao lekarima i sestrama koji su najviše pogođeni, slušajte instrukcije vlasti, pratite situaciju i poštujte propise. Moramo ličnim primerima da zaštitimo starije i ako ćemo ostajanjem kod kuće pomoći najugroženijima onda je to najmanje je što možemo za sve njih da učinimo. Socijalna odgovornost u vanrednim okolnostima mora da postoji".