Milorad Mažić
AP
Milorad Mažić

AP

Milorad Mažić, Foto: AP

Međunarodni bord fudbalskih sudija doneo je odluku da usvoji niz mera koje će umnogome izmeniti fudbalsku igru. Jedna od konkretnijih promena je to da se arbitri više neće tretirati kao vazduh, već će, u slučaju da ih lopta pogodi i promeni smer, akcija biti ponovljena, a precizirane su i neke odredbe koje tačnije određuju šta je penal, a šta nije.

- Bord je pre nekoliko dana u škotskom gradu Aberdinu održao sastanak na kojem je odlučeno da se prihvati čitav set fudbalskih pravila. Koliko sam mogao da vidim, ima ih više od 50, ali nisu sve potpuno nove, već su određene samo dopunjene i objašnjene. U pitanju su promene koje treba da ubrzaju fudbal i da pozitivno utiču na dinamiku igre - kaže Zoran Petrović, predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

Zoran Petrović

Alo/M.Metlaš

Zoran Petrović, Foto: Alo/M.Metlaš

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, biće zanimljivo videti kako će ta pravila biti prihvaćena u praksi i koliko će zaista imati pozitivan efekat.

- Fudbal je živa stvar, menja se i videćemo kako će određene promene zaživeti u praksi, odnosno, koliko će promeniti izgled fudbala, taktičke zamisli trenera i sve ostalo. Setite se, pre dvadesetak godina doneto je pravilo da odbrambeni igrač ne sme da namerno nogom vrati loptu golmanu. Današnje generacije i ne znaju da se to nekada smelo, pa će i za sve ove promene biti potrebno vreme - kaže Petrović i dodaje:

- Recimo, usmena preporuka je da se za svaku izmenu nadoknadi vreme od 30 sekundi, a sada, kad igrač može da napusti teren tamo gde mu je najbliže, neće biti potrebe toliko da se nadoknađuje. Mada, ne bih se iznenadio da se u neko dogledno vreme uključi i sat koji bi merio vreme koje se izgubi tokom meča i da se onda to jednostavno nadoknadi.

NAJVAŽNIJE PROMENE U FUDBALU

1. U živom zidu ne sme da bude igrač kluba koji izvodi faul.

2. Kad golman izvodi loptu iz peterca, protivnik će moći da ga napadne čim je vrati u igru.

3. Igranje rukom u kaznenom prostoru iznad visine ramena biće penal, bez obzira na to da li je bilo namere.

4. Nije moguće postići gol rukom, čak i ako se radi o napucanoj lopti.

5. Treneri i igrači sa klupe dobijaće žute i crvene kartone.

6. Igrač će prilikom izmene morati da napusti teren tamo gde mu je izlaz sa terena najbliži.

7. Sudija se više neće smatrati vazduhom i ukoliko ga lopta pogodi, akcija će biti prekinuta.

UEFA je prihvatila da se VAR u Ligi šampiona implementira već od eliminacionih utakmica tekuće sezone, ali kako Petrović tvrdi, nove promene će morati malo da pričekaju.

- Najpre će biti sprovedene na manjim utakmicama i nekim takmičenjima mlađih kategorija, a na velikoj sceni bi trebalo da počnu s primenom od jula. Preciznije rečeno, verujem da će masovnu primenu dobiti u narednoj sezoni, a do tada bi eventualno mogle da se dorade određene korekcije - kaže Petrović.