Navijači Barselona
AP
Barselona

(AP Photo/Joan Monfort)

Barselona, Foto: (AP Photo/Joan Monfort)

Uticajni potpredsednici Emili Ruso i Enrike Tombas, koje je Bartomeu u telefonskom razgovoru obavestio da imaju dva sata da odluče da li će sami podneti ostavku ili će sačekati da ih on smeni, otišli su samo da ne bi dobili otkaz. Tombas je navodno pobesneo, ali nije želeo da se oglašava u javnosti, dok je Ruso otvoreno rekao da ovakav čin vidi kao "izdaju" i da smatra da ono što je ostalo od uprave "nema kredibilitet da dalje vodi klub".

Ruso je otkrio i da mu je Bartomeu zahtev obrazložio na osnovu dva detalja. Prvi je navodno taj što je Ruso novinarima otkrivao detalje tokom afere “Barsagejt” – ispostavilo se da je Bartomeu plaćao internet botove da ga brane po društvenim mrežama čak i ako je to značilo napadanje Mesija, Ćavija, Karlesa Pujola, Đerara Pikea, političara i protivkandidata na predstojećim izborima u klubu – što je potpredsednik kategorički demantovao. Takođe, Rusou je zamereno i što je u javnosti dovodio u pitanje neke odluke predsednika, između ostalog, rekao je da je finansijska situacija u klubu “kompleksna” što je prilično oštra konstatacija za nekog ko je u to vreme još bio član rukovodstva.

Katalonski mediji spekulišu da su sledeći na listi na odstrel i direktori Silvio Elijas i Đozep Pont, koji su već bivši samo se čeka da im neko javi. Bartomeu naime smatra da su ga sva četvorica minirala iza njegovih leđa i da su želeli da oslabe njegov ugled u javnosti. Insistira na potpunoj lojalnosti u poslednjoj godini u predsedničkoj fotelji, jer su izbori na Kamp Nou stadionu zakazani za 2021. Sam Bartomeu nema mogućnost da se opet kandiduje, ali se očekuje da nominuje nekog poslušnika. Posle ovakvih odluka Bartomeua očekuje se da još bar dva do tri direktora svojevoljno napuste klub.