Real -  Inter
EPA/JuanJo Martinez
Real -  Inter

EPA/JuanJo Martinez

Real - Inter, Foto: EPA/JuanJo Martinez

Počeo je pravi rat u svetu fudbala. FIFA je zajedno sa svih svojim konfederacijama odlučila da krene u obračun sa klubovima koji žele da osnuju novo takmičenje – Evropsku Superligu. Svetska kuća fudbala se oglasila pismom u kome je pojasnila da će svi klubovi, ali i igrači snositi sankcije ukoliko budu igrali takmičenje koje FIFA i sve njene konfederacije ne priznaju.

Da li podržavate ideju formiranja Superlige?

 

Klubovi neće imati pravo da učestvuju u Svetskom klupskom prvenstvu, dok fudbaleri koji igraju za te klubove ne bi mogli da igraju za nacionalne timove kako na Svetskom, tako ni na kontinentalnim šampionatima.

Ogroman novac

Učešće u Superligi trebalo bi da uzmu elitni klubovi Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske. Navodno iza čitavog projekta stoji moćna kompanije “Džej Pi Morgan” koja je spremila za ovaj projekat neverovatnih šest milijardi dolara.

– U svetlu nedavnih medijskih spekulacija u vezi sa stvaranjem zatvorene evropske Superlige od strane nekih evropskih kluba, FIFA i njenih šest konfederacija (AFC, CAF, Konkakaf, KONMEBOL, OFC i UEFA) još jednom žele da naglase da takvo takmičenje ne bi bilo priznato od strane FIFA ili njenih konfederacija. Bilo koji klub ili igrač koji bi bio deo takvog takmičenja kao posledicu bi imao dane bi mogao da učestvuje u bilo kom takmičenju organizovanom od strane FIFA ili njenih pripadajućih konfederacija. One prepoznaju FIFA Svetsko klupsko prvenstvo u svom trenutnom i novom formatu, kao jedino globalno klupsko takmičenje, dok FIFA prepoznaje klupska takmičenja organizovana od strane konfederacija kao jedina klupska kontinentalna takmičenja – stoji u saopštenju.

Čeka se reakcija najbogatijih klubova, a jasno je da ona neće izostati, jer velikani žele zatvorenu ligu koja bi im omogućila mnogo veće zarade.

PROČITAJTE JOŠ: