Ansu Fati
AP/Joan Monfort
Ansu Fati

AP/Joan Monfort

Ansu Fati, Foto: AP/Joan Monfort

Prva dva gola postigao je Ansu Fati. Prvim je postao najmlađi igrač iz pet najjačih evropskih liga koji je došao do 10 golova u svim takmičenjima od početka prošle sezone. U 35. minutu Fati je izborio penal i tako ostvario još jedan podvig. U zadnjih devet nastupa za Barselonu i Španiju kao prvotimac, postigao je sedam golova sa samo devet udaraca na gol i izborio dva jedanaesterca.

Tako su navijači Barselone konačno bili srećni nakon debakla od prošle sezone i leta u kom su se užasavali realne opasnosti da ostanu bez simbola Lea Mesija. Ipak i kod Fatija takođe postoji kvaka i o njoj danas pišu svi španski mediji. Novi trener Kuman je pre početka sezone službeno uvrstio Fatija u prvi tim. Time što je dobio dres sa brojem 22 aktivirana je nova otkupna klauzula u njegovom ugovoru, po kojoj klub koji ga želi mora Barseloni da plati 400 miliona evra. 

Postao je prvotimac pa mu se otkupna klauzula povisila, ali nije dobio povišicu, niti mu je produžen ugovor, koji i dalje traje do juna 2022. Fati je maloletan i ne može da potpisuje ugovore koji traju duže od dve godine.

Za mesec dana, tačnije 31. oktobra postaće punoletan. Zato Fati nije prihvatio ponudu Barselone da potpiše novi ugovor, jer u njemu je bila tek manja povišica plate u odnosnu na onu koju sada prima. Nakon što je početkom prošle sezone postao najmlađi strelac u istoriji Barselone i Lige šampiona, Barsa mu je prošle godine dala poboljšani ugovor. Njime je dobio tri puta veću platu, sa 300 hiljada na milion evra godišnje.

Međutim, Fati sada od Barselone traži mnogo veću platu, piše Marka. Razlog zbog kojih traži 10 miliona evra godišnje nije samo njegov sjajni ulazak u sezonu, nego i to što je pre mesec dana Horhe Mendes, jedan od najuglednijih agenata, Barseloni za Fatija dao ponudu od 150 miliona evra odštete, koju je Barsa odbila. Igraču je garantovao 10 miliona godišnje. Iako je ponuda bila od neimenovanog kluba, Španci su uvereni da iza nje stoji Mančester junajted.

Fati je nakon te ponude svestan da je preuzeo inicijativu u pregovorima koji su stali. Barselona ne želi da potpisuje tako visoke ugovore pre izbora za novu upravu, koji se održavaju iduće godine. 

PROČITAJTE JOŠ:

Tagovi