Večiti derbi
EPA
Večiti derbi

EPA

Večiti derbi, Foto: EPA

Stižu nove lepe vesti za srpski klupski fudbal. Zahvaljujući fenomelanim rezultatima Crvene zvezde ove sezone, Srbija grabi ka dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i ukupno pet klubova na evro-sceni.

Da li navijate za rivalski klub u evropskim utakmicama?

 

Male su šanse, mada i dalje postoje, da se to desi od sezone 2022/23, ali su veoma realne da se to dogodi u sezoni 2023/24. Srbija je trenutno "prva ispod crte", iza Kipra i Danske, čiji su timovi i dalje u igri za bodove u UEFA takmičenjima, pa ćemo slavlje najverovatnije morati da odložimo za sezonu 2023/24. Mada, ako Zvezda nastavi kao do sad, a u preostala dva kola već eliminisani Mitjiland i Omonija ne osvoje ni bod, stvari bi mogle da se ubrzaju za Srbiju.

Ipak, realnije je da dva kluba na velikoj sceni imamo od sezone 2023/24. Ako srpski klubovi ne bi odigrali katastrofalno u Evropi naredne sezone, a potrebno je da nadoknadimo samo 2.875 bodova, onda bi naša zemlja imala dva predstavnika u Ligi šampiona i još tri predstavnika u UEFA Konferencijskoj ligi. Neophodno je doći i do 12. mesta na rang listi kako bi imali i jednog predstavnika u Ligi Evrope, pa bi u tom slučaju dva tima igrala UEFA Konferencijsku ligu.

Šampion naše zemlje kvalifikacije bi počinjao od plej-ofa Lige šampiona, na "stazi prvaka", dok bi drugoplasirani igrao od drugog kola kvalifikacija na "stazi ligaša". Srbija bi tako imala šansu da u grupnoj fazi ima čak dva predstavnika.

Najljući rivali za 15. mesto na UEFA rang listi su pre svega Kiprani, Danci i Grci, pa bi na rezultate njihovih klubova trebalo obratiti posebnu pažnju u narednom periodu. Uz naravno bolje partije Partizana i Vojvodine, kao i četvrtog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Konferencija sledeće sezone.

PROČITAJTE JOŠ: