UEFA pehari Liga šampiona i Liga Evrope
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
UEFA pehari Liga šampiona i Liga Evrope

EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

UEFA pehari Liga šampiona i Liga Evrope, Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Klubovi će ipak morati da se odreknu pet odsto zarade, koja bi im pripala na osnovu učešća u evropskim takmičenjima.
Real Madrid, Barselona i Juventus odbili su da potpišu ugovor sa Uefom o "merama reintegracije" i oni će se naći pred disciplinskim telima Uefe, što znači da bi im moglo biti zabranjeno igranje u Ligi šampiona.

Superliga Evrope osnovana je 18. aprila od strane 12 klubova, ali su to takmičenje nakon samo dva dana napustili engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul i Totenhem.

Ugovor o "reintegraciji" potpisali su i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

Devet klubova će zajedno platiti 15 miliona evra, što je Uefa nazvala "gestom dobre volje", u korist dece, omladine i bazičnog fudbala.

Klubovi su prihvatili da budu kažnjeni sa 100 miliona evra ako ponovo pokušaju da igraju u neovlašćenom takmičenju ili sa 50 miliona evra, ako prekrše bilo koje druge obaveze prema Uefi.

- Ovi klubovi su brzo prepoznali svoje greške i preduzeli mere da pokažu svoju naivnost i buduću posvećenost evropskom fudbalu. Isto se ne može reći za klubove koji ostaju uključeni u takozvanu Superligu, a Uefa će se naknadno pozabaviti tim klubovima - rekao je predsednik Uefe Aleksander Čeferin.