Fali Ramadani
ALO!
Fali Ramadani

ALO!

Fali Ramadani, Foto: ALO!

Puno je menadžera u svetu fudbala, ali malo njih vedri i oblači. Jedan od njih je Abdilgafar Fali Ramadani, koji se našao na udaru španskih vlasti zbog optužbi da je utajio porez i sa saradnicima iz istočne Evrope oprao novac na Majorki.

Ispitan i bivši direktor Majorke

Švajcarac Maheta Molango, bivši izvršni direktor FK Majorka, ispitan je u vezi s optužbama protiv Falija Ramadanija. Molango je zadržan nekoliko sati u policiji kojoj je, navodno, predao dokumentaciju i ugovore koji se odnose na brojne igrače u tom španskom fudbalskom klubu. On je navodno istakao da su svi poslovi između Ramadanija i Majorke bili zakoniti.

Šestočasovni pretres njegove vile u Kaviji na tom balearskom ostrvu je, kako su najavili istražitelji, samo uvod u proces u okviru kojeg će superagent morati da se pojavi pred Nacionalnim sudom u Madridu. Ipak, sve to kao da nije zabrinulo 57-godišnjaka s nemačkim pasošem, rođenog na prostoru današnje Severne Makedonije. Pored života na relaciji Berlin-Majorka, ovaj čuveni fudbalski menadžer često odlazi u London, u čemu se, kako saznajemo, i krije njegov spokoj.

Fali za Nemce: Bila je to normalna poreska revizija

Falija Ramadanija nije preterano potresao šestosatni pretres kuće u Kalviji na Majorki, sudeći prema izjavi koju je dao za „Bild“. - Imao sam normalnu poresku reviziju, kao što mora svako da je ima. Videćemo šta će od toga dalje da bude - rekao je Albanac rođen u Tetovu za nemački tabloid.

Naime, malo ljudi zna da Fali, pored stručnih i vernih zaposlenika u agenciji „Lijan sports“, raspoređenih na svim merdijanima, gde vredno skupljaju informacije i dobro su plaćeni, ima drugu grupu saradnika koju čine stručnjaci zaduženi za njegove finansije. U tom njegovom timu je oko 20 najvećih eksperata iz domena prava i ekonomije. Oni brinu o svakom ugovoru uz zadatak da greška ne sme da se potkrade, a ako do toga i dođe, moraju se baviti mogućim štetnim posledicama. To su uglavnom Englezi, a otud i česti Falijevi odlasci u London. Nema sumnje da se i SAD uzda u njihovu stručnost.

Dejvidu Bekamu oteo Sanea, Bajern sad neće napadača!

Prelazak Liroja Sanea iz Mančester sitija u Bajern, koji se krčka još od prošlog leta, iznenada se ohladio. Upravo zbog Falija Ramadanija, koji je pre mesec dana uzeo nemačkog reprezentativca pod svoje, odnosno preuzeo od konsultanske agencije Dejvida Bekama. Kad protekne obavezan tromesečni otkazni rok, Sane će i zvanično biti pod zaštitom superagenta, ali od njeogovog odlaska u Bajern, izgleda, neće biti ništa. Nemački mediji tvrde da Bavarci ozbiljno razmišljaju da odustanu od transfera napadača Sitija (a najavljivao se čak i rekordan iznos) posle optužbi da je njegov novi menažder utajio porez i oprao novac. Ukoliko bi se pokrenuo krivični postupak protiv Ramadanija, koji ima i nemački pasoš pored zemlje rođenja Severne Makedonije, u Minhenu bi, navodi se, odmah digli ruke od Liroja Sanea.

Pored toga, u fudbalskim krugovima kruži priča da Ramadani ima i savetodavnu ulogu u odnosu sa svojim klijentima. Naime, kada sklopi ugovor sa fudbalerom i krene priliv novca, menadžer igraču preporučuje eksperte koji bi trebalo da usmere novog bogataša ukoliko želi da ulaže sredstva i uveća ih. Fudbaler ima slobodnu volju da li će taj savet da prihvati ili da ga odbaci.

Zastupa uglavnom Balkance

Fali Ramadani i njegovi menadžeri zastupaju uglavnom fudbalere s prostora Balkana, pre svega iz bivše SFR Jugoslavije (Pjanić, Jović, Kostić, Rebić, Jovetić...). Naravno, ima ih i iz drugih evropskih država (Nemačka, Italija, Belgija, Španija...), iz Južne Amerike, a i iz Afrike, odakle je Kalidu Kulibali (Senegal), njihov najvredniji štićenik koga „Transfermarkt“ procenjuje na 75 miliona evra, a koji bi mogao da bude prodat i za više od 100 miliona.

Ramadanijeva agencija „Lijan sports“, registrovana na Malti, zastupa impozantni broj fudbalskih asova. Filipa Kostić, Miralem Pjanić, Marko Grujić, Luka Jović, Nikola Milenković, Ante Rebić, Luka Milivojević, Nikola Maksimović, Kulidu Kulibali, Matija Nastasić, Adem Ljajić, Haris Seferović, Miloš Veljković, Lazar Marković, Mijat Gaćinović, Nikola Kalinić, Stevan Jovetić, Marko Marin, Miloš Degenek, Danijel Aleksić, Saša Zdjelar samo su neki od njih… Nizu kao nema kraja. Tu su i treneri Vladimir Ivić, Mauricio Sari, Ivan Leko… Međutim, među njima kao da postoji zavet ćutanja, kao i kod samog Ramadanija. Ne dozvoljava se nikom čak ni da bude fotografisan.

Pod udarom i Mesi i Ronaldo

Ramadanijev slučaj nije neuobičajen u Španiji. Osobama koje imaju toliki finansijski obrt pregledaju se poreske knjige, pa su tako pod udar vlasti dolazili i Mesi, Ronaldo, Modrić… Oni nisu izbegli ruku pravde, pa su morali zbog utaje poreza da plate kaznu po nekoliko miliona evra, ali to ih nije posebno pogodilo s obzirom na to koliko zarađuju.

 

Preko Kipra preprodavao fudbalere za veliku zaradu

Ramadaniju ovo nije prvi put da je akter sumnjivih finansijskih transakcija. U prošlosti je preko svoje agencije „Lijan sports“ imao akcije u „Apolonu“ (kupljene preko kompanije registrovane na Karibima), u kojem je gazdovao drugi superagent, Izraelac Pini Zahavi. Oni su u taj kiparski klub dovodili fudbalere, pretežno iz istočne Evrope, a potom su ih prodavali na Zapad, a da ti igrači nisu odigrali ni minut na Kipru. Reč je o slučajevima poput Luke Jovića, koji je zvanično iz Crvene zvezde otišao u Apolon za 2.000.000 evra u januaru 2016, da bi samo nekoliko dana kasnije prodat Benfiki za 6,6 miliona evra.

 

Peta agencija na svetu, dobit 49.000.000 evra

Prema pisanju „Ekonomista“, Ramadanijev „Lijan sports“ je dvanaesta najznačajnija agencija na svetu, a peta koja je posvećena isključivo fudbalu. Menažderi te agencije dosad su zaradili 49.000.000 evra od transfera igrača koje zastupaju, a pregovarali su o ugovorima koji vrede zajedno najmanje pola milijarde evra. Samo do transfera Luke Jovića iz Ajntrahta u Real Madrid su dobili 9.000.000 evra!

 

Strepe i u Italiji

Ramadani je bio akter brojnih transfera na Apeninima, pogotovo povezanih s Fjorentinom, a bio je i posrednik u pregovorima Juventusa i trenera Mauricija Sarija, pa italijanski mediji veruju da bi zvaničnici mnogih klubova mogli da budu pozvani na saslušanje. Svi oni bi, kako se najavljuje, dali iskaz o poslovima koje su imali sa superagentom iz Nemačke. Koblencu zbog njega oduzeli devet bodova Ramadani se nalazio pod istragom i 2007. godine, kad je iz Partizana u Koblenc doveo dva igrača Partizana (Marko Lomić i Branimir Bajić) za koje je, kako se tada pisalo, dobio proviziju od 260.000 evra. Taj ugovor je dostavljen Fudbalskom savezu Nemačke, međutim, istovremeno je sklopljen drugi ugovor po kojem je provizija bila više nego udvostručena. Epilog istrage je bio oduzimanje devet bodova Koblencu.

 

Komentari (1)

5

25.02.2020 23:46

ODSVIRAO JE ŠIPAK SVOJE