Emilijano Martinez
EPA/Glyn Kirknmcpool
Emilijano Martinez

EPA/Glyn Kirknmcpool

Emilijano Martinez, Foto: EPA/Glyn Kirknmcpool

Osvajanje FA kupa skoro sigurno nikome nije značilo kao golmanu Arsenala Emilijanu Martinezu. U rodnoj Argentini se borio sa siromaštvom koje je pratilo njegovu porodicu, a sa samo 17 godina krenuo je sam put Londona. Posle dugih deset godina koje je proveo na klupi i pozajmicama u raznim klubovima čini se da njegovo vreme tek dolazi.

Emilijano Martinez

AP/Rui Vieira

Emilijano Martinez, Foto: AP/Rui Vieira

Martinez nikad nije krio odakle dolazi i kako je živeo.

"Gledao sam oca kako svake noći plače jer nismo imali da platimo račune. Zbog toga sam i otišao kako bih jednog dana mogao da im pomognem".

Povreda Lena primorala je Artetu da mu da šansu, a jasno je da je argentinski golman u potpunosti iskoristio.

Njegov tim pobedio je Čelsi u finalu FA Kupa 2:1, a tek što je podigao pehar junak utakmice pozvao je porodicu preko video poziva i sa suzama u očima pričao sa njima.

Martinez je rekao talkSPORT-u:

- Samo sam plakao prvih 5–10 minuta… ali sada sam opušten. Ne mogu da objasnim. Prošao sam dug, dug put. Moja porodica me je oduvek podržavala na tom putu, " i kroz suze dodao.

"Došao sam u Englesku kao siromašan dečak i činjenica da je porodica mogla da me vidi kako podižem pehar pred 90.000 ljudi za mene bi bila najveća stvar na svetu. Sećam se debija protiv Anderlehta u Ligi šampiona. Otac je leteo čak 27 sati da bi stigao na utakmicu, a potom je svih 95. minuta proveo plačući na tribinama - podsetio je Martinez.

- Zbog vanrednog stanja i pandemije koronavirusa daleko sam od porodice, nisam više od godinu dana video oca i majku. Sećam se dana kad smo moj brat i ja jeli, a majka i otac nisu. Znam kroz šta su sve prošli za sve ove godine i ovaj uspeh je posvećen samo njima.

Inače, Emilijano Martinez ima ugovor sa Arsenalom do juna 2022. godine, a kako se Bernd Leno od jeseni vraća na gol očekuje ga verovatno ponovo uloga rezerve.

Njegovi kvaliteti nisu promakli zemljaku Marselu Bijelsi koji bi mogao da ga dovede u Lids ukoliko novajlija u Premijer ligi bude tražio novog golmana tokom leta. Martinez je prva želja kluba sa Eland Rouda koji će mu ponuditi veoma bogat ugovor kojim će izvesno zauvek rešiti egzistenciju i za sebe i za roditelje. 

PROČITAJTE JOŠ: