Dijego Maradona
AP/Victor Caivano
Dijego Maradona

AP/Victor Caivano

Dijego Maradona, Foto: AP/Victor Caivano

Dijego Armando Maradona preminuo je u sredu od posledica srčanog udara u 61. godini.

- Otišao je najveći. Čarobnjak u kopačkama. Bio je Bog. Za mene inspiracija. Kada kažem Bog, ne mislim to kao ono kada za nekoga smatram "neviđen je lik, svaka mu čast..." Maradona je bio božanstvo istinsko, reći će vam to u Argentini, Napulju... Neverovatna ličnost u svakom smislu, harizmatična. Obožavao sam ga. Mislim da ne postoji na planeti ljubitelj fudbala koji ga nije voleo. I protivnički navijači. Jednostavno, ako si čovek, morao si da voliš Dijega. Jako me potresla vest o njegovoj smrti. Prerano je otišao - rekao je Dragan Stojković za "Blic".

Jugoslavija i branilac svetske titule Argentina igrali su u četvrtfinalu Mondijala 1990. godine u Italiji. Dve desetke, sa jedne strane Piksi, sa druge Maradona.

- Znate kako se zagrevao Dijego pre meča? U kopačkama, ali bez pertli. Ma on je mogao i bos da se zagreva. Jer on je Maradona. Ispali smo. Plakao sam. Maradona mi je prišao, zagrlio me i rekao "nemoj da plačeš. Sve je to život. Video sam danas koliko si dobar igrač, imaćeš tek čemu da se raduješ" - navodi Stojković, na kraju je zamenio dres sa čuvenim Argentincem. - Ta desetka zauzima posebno mesto u mom muzeju. Imam dresove mnogih velikih igrača, ali ovaj je nešto posebno.

Dobro se zna kako je 1986. na Mondijalu Argentina izbacila Englesku, a onda 1987. u Londonu meč povodom obeležavanja 100 godina engleskog fudbala.

- Godinu dana posle Božije ruke, kada je Argentina zahvaljujući Maradoni postala prvak sveta. Utakmica najboljih engleskih fudbalera protiv tima sveta, u kom smo bili Maradona i ja. Kada se pojavio - stojeće ovacije. On, naravno, uvek nasmejan. Imao je tu auru oko sebe. Igrati zajedno sa njim bila je jedna od najvećih privilegija u mom životu. Malo je reći da sam bio oduševljen...

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: