Đerdan Šaćiri
EPA/Martin Divišek
Đerdan Šaćiri

EPA/Martin Divišek

Đerdan Šaćiri, Foto: EPA/Martin Divišek

Miroslava Mira Vasiljević je preminula 23. marta u 84. godini, nakon duge i teške bolesti, a bila je pravi muzički biser na srpskoj sceni i poštovana od kolega, pre svega se istakla kao osnivač ženskog vokalno-instrumentalnog ansambla Đerdan.

Ona je zaslužna što su mnoge poznate pevačice prošle kroz njen ansambl, koji se iz milošti zvao u to vreme i "ženski Bitlsi", poput Izvorinke Milošević, Snežane Đurišić, Goce Stojićević, Goce Lazarević...

Đerdan Šaćiri koji je na Svetskom prvenstvu u Rusiji proslavio gol sa dvoglavim orlom, dobio je ime po ansamblu VIS "Đerdan".

Naime, njegov otac je toliko bio zaljubljen u njih da se zarekao da će svom sinu dati ime po njima, što je i učinio 1991.godine.

Njega su osuđivali u Gnjilanima, kako je dao svom sinu srpsko ime pored toliko albanskih, da se on pravdao da to nije tako da je to ustvari turcizam.

Mira Vasiljević rođena je 1934. godine u Ripnju nadomak Beograda a studirala je na Muzičkoj akademiji klasičnu.

Predstavila se pesmama „Evo srcu mom radosti“ i „Nekad cvale bele ruže“ pred Carevcem i Bokijem Miloševićem na audiciji Radio Beograda.

Sa Lepom Lukić imala je duet „Dođi mi Dragane“ i dve duetske numere sa Tomom Đorđevićem. Kantautorske četri pesme, među kojima je numera „Sinji, munjo“ su je učinile toliko popularnom da je stala na istu ravan sa Lepom i Silvanom.

Sa „Đerdanom“ ansamblom neviđene atrakcije putovala je širom sveta gde su pravili neverovatnu atmosferu u publici.

Da li smatrate da je Đerdan Šaćiri Srbin pošto je rođen na Kosovu?

 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

zagor

13.08.2020 19:44

Daće Bog da dtze tako stalno ruke, u drvenom kaputu!!