Den Tana
A. Dimitrijević
Den Tana

Marko Đurica

Den Tana, Foto: Alo

Od momenta kada se Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, našao pod istragom Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u našoj kući fudbala je na tu temu podignut zid ćutanja! Na pozive novinara „Alo!“ ni juče nije odgovarao nijedan od Kokezinih najbližih saradnika - a da je takav stav nedopustiv prema javnosti, smatra iskusni fudbalski radnik Dobrivoje Tanasijević.

Den Tana, čovek koji je u životu i fudbalu video gotovo sve, ne može da se načudi pristupu zaposlenih u FSS-u, pa u razgovoru za "Alo" zaključuje: - Ako u Savezu ćute, onda nešto kriju! A ja sam se iz srpskog fudbala povukao baš zato što se ovde na sve probleme ćuti.

*Kako tumačite aktuelna dešavanja u FSS-u?

- Očigledno se ne zna ni ko pije, ni ko plaća! Nažalost, naš fudbal ide nizbrdo. Decenijama. Još pre raspada Jugoslavije. A što se tiče poslednjih dešavanja oko predsednika Slaviše Kokeze, tu ne mogu mnogo da pomognem jer o tim stvarima, koje se pominju u medijima, ne znam ništa. Iskreno, zbunjen sam.

Kokezi sam predlagao i Muslina i Stojkovića

Den Tana kaže da je od 1988, na poziv Miljana Miljanića, do 2006. bio uvek na raspolaganju Savezu. I kasnije je rado pomagao, pa je tako imao i niz razgovora sa Slavišom Kokezom.

- Kada su me iz FSS-a pre mesec dana zvali i pitali - koga bih japostavio za selektora, rekao sam im - Piksija, ako već nećete da vratite Muslina. A Muslina sam, takođe, lično predlagao Kokezi na njegovu molbu da pomognem mišljenjem.

*Kakve poteze očekujete sad u FSS-u, može li Slaviša Kokeza da ostane predsednik?

- Čitava ta rasprava, kasnije i bilo kakva odluka, mora da prođe jasnu i utvrđenu proceduru. Baš kao što je Kokeza jednoglasno izabran za predsednika, postoje organi FSS-a koji treba da se bave dalje tim problemom. Činjenica je da se FSS nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja.

*Da li je, recimo, Nemanja Vidić opcija za novog predsednika Saveza?

- Jedna osoba ne može da spase situaciju u kojoj smo se našli. Fudbalski savez Srbije mora da se suoči sa promenama bar za 50 odsto svojih kadrova. Ovako ne ide. Mnoge šanse su propuštene, ali neka nam je sada bog u pomoći.

*Uglavnom ste bili optimista u životu?

- Boli me kad vidim kako mi pred očima propada srpski fudbal. Alal vera Crvenoj zvezdi koja je napravila ogroman pomak poslednjih nekoliko godina ali se plašim da su ti uspesi sakrili mnogo neuspeha. Kako da budem optimista kada se naša reprezentacija urušava. Sad mogu samo da gledam sa strane i da se nerviram. A i niko me ne zove da pomognem.

Piksiju će biti najteže

Dragan Stojković je od juče i zvanično selektor „orlova“. Trenutak - delikatan...

- Piksiju će biti najteže. Bliže nam se utakmice reprezentacije, zamislite igrače koji dolaze na pripreme na kojima ih, eventualno, ne bi dočekao ni predsednik Saveza. Inače, Piksi je pravi izbor, nemam dilemu - kaže Den Tana.