FK Crvena zvezda
EPA
FK Crvena zvezda

EPA

FK Crvena zvezda, Foto: EPA

Luka Jović, Marko Grujić, Dejan Joveljić, Uroš Račić... samo su neka od imena Zvezdine dece koja su obeležila neke prethodne sezone na Marakani. Mnogi od njih nisu dočekali pravu šansu da ostave dublji trag u crveno-belom dresu pa su se otisnuli po Evropi. Sada brane boje Real Madrida, Liverpula, Valensije...

Prolećni deo sezone pravo je vreme da se desi nova "eksplozija" nekog od mnogobrojnih bisera Crvene zvezde koji bi u narednom periodu mogli da budu nosioci igre ekipe Dejana Stankovića. Da li je 2021. njihova godina?

Strahinja Eraković 

Strahinja Eraković

Marko Metlas

Strahinja Eraković, Foto: Marko Metlas

Sjajni mladi štoper Crvene zvezde Strahinja Eraković (19) postao je prvi pravi izum Dejana Stankovića. Kada je preuzeo ekipu iz Ljutice Bogdana, bivši fudbaler Intera odlučio je da odmah ukaže poverenje popularnom "Čupi" koji je vraćen iz Grafičara u prvi tim.

Momak koji je kuburio sa povredama i zbog kojih je propustio priliku da ranije zaigra za crveno-bele naučio je na najteži mogući način šta znači igrati za Zvezdu. "Večiti derbi" protiv Partizana (1:1) i nekoliko jako jeftinih grešaka na početku sezone kao da su bile prava škola Erakoviću.

Dočekao je debi i u Ligi Evrope, gde je imao dosta zapažene partije, a čini se da će ovog proleća tek pokazati zašto važi za jednog od najboljih defanzivaca koje je Zvezdina škola proizvela u poslednjih 10 pa i više godina. Stanković sa njim može samo da igra na sigurno, jer je dobitak zagarantovan.

Andrija Radulović 

Andrija Radulović (Crvena zvezda)

Alo/Marko Metlaš

Andrija Radulović (Crvena zvezda), Foto: Alo/Marko Metlaš

Još jedan od Stankovićevih produkta, Andrija Radulović (18) ima potencijal da postane jedan od najboljih fudbalera koji su zaigrali u crveno-belom dresu. Momak rođen u Kotoru, oko koga se vodio pravi "mali rat" da li će zaigrati za Srbiju ili Crnu Goru, osetio je kako je postići gol na debiju za prvi tim. Radulović je u prošle sezone u junu mesecu ušao sa klupe protiv Radnika iz Surdulice i pogodio u ubedljivoj pobedi (4:1).

Lično Dejo Savićević ga je zvao da igra za Crnogorce, ali je levonogi ofanzivni vezista odlučio da je Srbija zemlja čije boje želi da brani. Njega je otkrio Severinin muž, Igor Kojić koji vodi računa o karijeri mladog fudbalera. Za njega su se već interesovali italijanski velikani Inter i Milan, ali je Radulović za sada ostao na Marakani.

Andrija je počeo da dobija sve veće poverenje Dejana Stankovića, a kraj polusezone obeležio je sjajnom partijom protiv Rada u Kupu Srbije kada je igrao na poziciji levog beka, a upisao je i asistenciju. To je samo najava onoga što čeka navijače Zvezde na proleće.

Željko Gavrić

Željko Gavrić i Dejan Stanković

Sajt Crvena zvezda

Željko Gavrić i Dejan Stanković, Foto: Sajt Crvena zvezda

Bio je jako blizu prelaska u Seriju A. Atalanta je bila uporna, zvala je i Verona, ali je Željko Gavrić (20) odabrao najbolju opciju - ostanak u Zvezdi do daljnjeg. Momak iz Ugljevika pokazao je u sezoni 2019/20 da je zreo za prvi tim. U dresu Grafičara upisao je sedam golova uz pet asistencije pa je na polusezoni prebačen u Zvezdu.

Oduševio je navijače lucidnim potezima i lepim golovima sa distance. Čini se da je polako počeo da preuzima primat i postao ozbiljan takmac iskusnijim saigračima pa je očekivano da će Gavrić uskoro postati ponosni vlasnik desne ofanzivne linije crveno-belog tima.

Mladi reprezentativac Srbije tokom jesenjeg dela sezone postigao je četiri gola, a korona virus ga je sputao da popravi učinak. Ipak, već na proleće će imati priliku da popravi golgetersi saldo i pokaže zašto su se telefoni "usijali" prošlog leta.

Dolaskom Dejana Stankovića napravljen je svojevrstan presedan u politici Crvene zvezde. Sve je više mladih fudbalera koji dobijaju šansu. Greh je pored pomenute trojice ne osvrnuti se i na Veljka Nikolića (21), Njegoša Petrovića (21), Nikolu Krstovića (20), pa i najmlađeg među njima Marka Lazetića (16) koji je osetio čari seniorskog fudbala pod palicom nekadašnjeg trenera Udinezea.

Pripreme na Kipru biće pravo mesto da mladi fudbaleri pokažu da će ovo proleće na Marakani "zamirisati" na raskošni potencijal koju imaju mladići u crveno-belom dresu.

PROČITAJTE JOŠ: