Saša Ilić
Alo! / M. Metlaš
Dejan Stanković

M. Metlaš

Dejan Stanković, Foto: M. Metlaš

Iz predivne monografije o Dejanu Stankoviću, koju je priredio kolega Mirko Vrbica, izdvojio sam deo u kojem Dejan priča o večitom derbiju.

Kako do DERBIJA

Knjigu Dragiše Kovačevića DERBI možete kupiti u objektima „Moj kiosk“ ili poručiti mejlom „derbi4dk@gmail.com“ i telefonom 064/905-3929. Uz knjigu se dobija dvosatni DVD sa najlepšim golovima u derbiju.

- Igrajući protiv Partizana nisam predstavljao samo Zvezdu. Igrao sam i za prijatelje i za familiju. Za navijače, naravno, ali i one, meni bliske ljude, kojima pobeda nad Partizanom znači miran san do narednog susreta na nekoj strani Topčiderskog brda. To je derbi koji se oseća i 15 dana pre i 15 dana posle. Te mečeve, možda i zbog godina, doživljavao sam veoma emotivno. Imao sam samo 17 godina i nepuna tri meseca kada sam prvi put osetio draž večitog derbija. Sudija je već gledao na sat kada sam ušao na teren i spremao se da odsvira kraj. Bilo je 1:1. Nisam stigao ni da pipnem loptu...

KVIZ 15.

Koliko puta je Ljubiša Tumbaković sedeo na klupi Partizana u derbiju?

* Čitaoci novina odgovore šalju na mejl derbi@alo.rs, a poseti

oci portala na Fejsbuk stranicu alo.rs. Po jedan najbrži čitalac i posetilac sajta koji daju tačan odgovor dobiće na poklon knjigu DERBI. * Na kraju kviza biće izvučena glavna nagrada - sedam dana za dvoje u hotelu „Rudnik“ u Kučevu (u konkurenciju ulazi svih 30 nagrađenih).

SAZNAJTE VIŠE NA ALO.RS

Derbi koji je Dekija poslao, kako kaže, u orbitu bio je opet na stadionu Partizana, u februaru 1998.

POSLEDNJI JUBILEJ

150. DERBI (27. FEBRUAR 2016)

PARTIZAN 1 (1) C. ZVEZDA 2 (2)

- Pet godina smo čekali na pobedu u Humskoj. Opet je sudija gledao na sat, ali sada je bilo dovoljno vremena, dobio sam loptu u prostor, imao sam nekoga na leđima, „skinuo“ ga, a zatim desnom nogom „pljas“ preko Kralja - 1:2. Ispisao sam se iz derbija u aprilu, bilo je spektakularno - 4:0.

Šeki ili Pele? Kocka je presudila

Čuveni reditelj Zdravko Šotra seća se derbija koji su igrani još pedesetih godina prošlog veka.

- Ja sam posebno voleo Šekija. On nije pio i pušio, ali se celog života kockao. Pričali su mi stari „maderaši“ da je igrao poker ceo dan i noć, čak i pred derbi. Znalo se: ako je briljirao na utakmici, znači da je dobio i na kartama i obratno. Uvek sam tvrdio da bi on bio bolji i od Pelea da nije imao taj porok - ističe Šotra.

Dragoslav Šekularac

Alo!/M. Metlaš

Dragoslav Šekularac, Foto: Alo!/M. Metlaš

Saša Ilić je istinska legenda Partizana. Rekorder po broju odigranih utakmica u crno-belom dresu i derbiju, svrstao se u red najznačajnijih srpskih fudbalera svih vremena.

Saša Ilić

Vladimir Markovic

Saša Ilić, Foto: Vladimir Markovic

- Današnji igrači ne mogu da shvate da smo se mi ranije družili. Pred utakmice smo izlazili na ista mesta, sedeli, pričali, nadmudrivali se, zadirkivali... Na terenu je bilo drugačije. Svako je davao maksimum, svi smo želeli da pobedimo. Nikad ni sa jednim Zvezdinim igračem nisam imao sukob. Na terenu je bilo varnica, ali van terena smo bili prijatelji. Posebno sam cenio i poštovao Mocu Vukotića i Dragana Džajića. Oni su prava gospoda - kaže Sale.

KRAJ