Kad porastem biću kengur
youtube/printscreen
Kad porastem biću kengur

youtube/printscreen

Kad porastem biću kengur, Foto: youtube/printscreen

Čuveni lik iz filma "Kad porastem biću kengur" tumači Nikola Đuričko, a mnogi ne znaju kako je zapravo nastao "Kengur" i ko je poslužio kao motiv za glavnog junaka kultnog ostvarenja. U pitanju je čovek sa ubedljivim imenom i prezimenom, Saša Ilić. Naravno, nije reč o legendi Partizana već o nekadašnjem golmanu Aston Vile, Čarltona, Radničkog...

- Pa to što je golman, zovu ga Kengur, i što odlazi u Englesku da brani – to su sličnosti između mene pravog Kengura i onog iz filma – tako priču počinje Saša Ilić za "24 sedam", golman koji je branio u Engleskoj, a po kome je napravljen lik iz čuvenog filma.

Međutim, pored Ilića, još jedan golmana je poslužio kao motiv, a u pitanju je Petar Borota, nekadašnji čuvar mreže Partizana i Čelsija koji je ostao upamćen upravo po tome što je ušao sa loptom u gol nakon odbranjenog penala.

Saša Ilić

youtube/printscreen

Saša Ilić, Foto: youtube/printscreen

- Onaj deo gde ulazi u gol sa loptom zbog kačketa, to je pozajmljeno iz biografije čuvenog Petra Borote, koji je bio golman Čelsija. Imao sam priliku da se družim sa Kirkom Džounsom, koji je kao klinac u Čelsiju čistio Boroti kopačke. On mi je pričao o tome koliko je to bio jedan izuzetan čovek, zanimljiv fudbaler, i da je, uprkos tim nekakvim čudnim golovima, ostao omiljen među navijačima Čelsija – rekao je Ilić.

Dosta o filmu i o fiktivnom Kenguru, ima šta i ovaj “pravi” da kaže. Njegov odlazak u Englesku veoma je interesantan.

- O tome bi možda mogao da se napravi jedan film. Ja sam branio na golu Radničkog sa Novog Beograda i završavao sam treću godinu DIF-a. Onda sam, 1996. godine, odlučio da se pridružim rođenoj sestri, koja je iz Australije došla u London da studira. Prilikom jednog noćnog izlaska, upoznajem čoveka koji je kao menadžer stvarao tim za sedmu englesku ligu. Ispostaviće se da on traži i golmana, a kada je video moj VHS, samo je rekao: “To je to, ti si čovek za nas”, tako da sam opet stao na gol, iako sam došao u Brajton da završim četvrtu godinu fakulteta. Sad kad čovek sluša o tome da sam iz prve lige u tadašnjoj Jugoslaviji došao u sedmu lige Engleske, prva pomisao je da sam napravio nekoliko koraka unazad – ali nije baš tako.

- Zamislite to da sam u Radničkom dobijao 100 nemačkih maraka mesečno, dok sam u Engleskoj bio plaćen 480 funti nedeljno. Pa ja sam sebi tada izgledao kao milioner.

U to vreme po Ostrvu su harali Savo Milošević I Saša Đani Ćurčić. Posle sjajne sezone, Saša Ilić otišao je na probu u Aston Vilu gde je već bio srpski dvojac.

- Prvo je bilo: 'Kengure, otkud ti ovde?' Rekao sam im samo: 'Ćutite i gledajte da ne zatežete previše kod šuteva na treningu'. Odradio sam skoro cele pripreme sa Vilom, ali na kraju sam završio u Čarltonu. Toliko sam bio dobro utreniran da su moji novi poslodavci bili iznenađeni time kako potpuno nepoznat golman iz sedme lige tako dobro brani.

Dougrao je Ilić kasnije do dresa Vest Hema, Barnslija, Blekpula, Aberdina, Portsmuta, a karijeru je završio u Lids junajtedu.

PROČITAJTE JOŠ: