Dr Nele Karajlić
Alo!/Dragutin J. Bužić
Dr Nele Karajlić

Alo!/Dragutin J. Bužić

Dr Nele Karajlić na stadionu „Švajcarska”, Foto: Alo!/Dragutin J. Bužić

Stadion „Švajcarska”. Utakmica Jang bojs - Crvena zvezda (2:2). U svečanoj loži pomalo nadrealna scena. Bivši član Upravnog odbora Partizana navija za ljutog rivala!

Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, u razgovoru za „Alo!“ objašnjava kako se zadesio na tribinama i zbog čega tako zdušno bodri crveno-bele. Umesto pravdanja za ovu nesvakidašnju situaciju u srpskom fudbalu, Nele po ko zna koji put u životu poziva na smirivanje strasti. Uživao je nekadašnji frontmen „Zabranjenog pušenja“ i „No Smoking Orchestra“ u vrhunskoj fudbalskoj predstavi u Bernu.

Za crno-bele navijam zbog sina

Nedavno je Nele otkrio kako je počeo da navija za Partizan, iako je svojevremeno bio privržen sarajevskom Željezničaru.

- Moj sin je počeo da navija za Partizan, onda sam i ja. Nisam vam ja navijač koji je zadrt. Navijam... Išao sam da navijam i za Smederevo protiv Ipsviča - kaže Nele.

Otkud vi uz Zvezdu?

- Jednostavno, volim da gledam fudbal.

Zapucali ste iz Beograda samo zbog utakmice?

- Ovde sam slučajno. Došao sam u posetu ćerki, njen sam gost. Kad su me pozvali moji prijatelji da odem na utakmicu, rado sam se odazvao.

Nekome će zvučati kao pravdanje za podršku Zvezdi?

- Od onih sam koji ne prave dramatičnu razliku između dva kluba. Mislim da je potpuno besmislena jer mi smo malobrojan narod koji ima veliku istoriju. Nema nas 70 miliona kao Španaca, pa da možemo tako lako da se delimo. Nas je svega sedam miliona. Ako nas i toliko ima... Svaka podela je pogubna. Zato sam od onih koji podržavaju i jedne i druge.

Dr Nele Karajlić

Alo!/Dragutin J. Bužić

Dr Nele Karajlić gledao Zvezdu u Bernu, Foto: Alo!/Dragutin J. Bužić

Da ne bude zabune, niste preleteli u suparnički tabor?

- Nikad! Po prirodi stvari navijam za Partizan, ali da je ovde, u Bernu, u kojem sam se zadesio, igrao Radnički iz Kragujevca - navijao bih.

Partizan ima najmoćniju fudbalsku školu u Evropi

Kako vam trenutno deluje vaš Partizan?

- Savo Milošević je krenuo s jednim ozbiljnim konceptom. Povukao je nekoliko dečaka koji su potpuno novi, dosta njih je iz naše škole fudbala, koja je moćna. Tvrdim da je Partizanova škola fudbala moćnija od bilo koje škole u Evropi. Mislim da bi to trebalo da bude neki put. Savo je čovek koga poznajem i cenim zbog svega što je ostavio iza sebe u fudbalu. Kao igrač je ostavio nemerljiv trag, a verujem da će imati uspeha i kao trener. Polako, ali sigurno i Zvezda i Partizan će početi da dižu svoju školu i stvaraju kvalitet - kaže Nele Karajlić.

Kao da vas život stalno usmerava na neko smirivanje strasti?

- Strast je da voliš, a ne da mrziš. Pored mene su na tribinama u Bernu tokom utakmice sedeli navijači Jang bojs. Smejali smo se, plakali, vrištali, komentarisali utakmicu. To je strast. Ne moramo da se mrzimo. Naročito ne unutar jednog naroda. To je pogubno.

Ma da li stvarno mislite da se prosečan navijač Partizana neće ljutiti zbog ovako otvorene podrške Crvenoj zvezdi?

- Nadam se da neće, a ako se i budu ljutili - to je više njihov problem nego moj. Volim taj Partizan više od mnogo njih. A volim i Zvezdu. (ha, ha)

Milan Borjan

EPA/Peter Schneider

Milan Borjan je odlično branio protiv Jang bojsa, Foto: EPA/Peter Schneider

Eh, da Borjan brani gol Srbije...

Imali ste priliku da gledate Zvezdinog čudesnog golmana?

- Borjan je čudo. Žao mi je što brani za Kanadu. Sa njim na golu bi reprezentacija Srbije bila neuporedivo jača - ubeđen je Nele.

I, kako vam se činila Crvena zvezda u Bernu?

- Vrlo dobro se držala. Zvezda izgleda kao klub koji može da prođe u grupnu fazu takmičenja Lige šampiona. Međutim, nikad se ne zna. Očigledno da je Jang bojs ima ogroman kvalitet koji još ne može da artikuliše. Zvezda izgleda zrelije.

Konačno, naš klupski fudbal ide uzlaznom linijom na međunarodnoj sceni?

- Nadam se da ćemo gledati i Zvezdu i Partizan na jesen na međunarodnoj sceni, a možda i na proleće. Naši klubovi obično igraju do septembra ili oktobra i onda se prekida cela priča. Čini mi se da je nekako došlo vreme da i Zvezda i Partizan uđu u Evropu i izguraju taj ligaški deo, a ako bog da i odigraju neku utakmicu na proleće - zaključuje poznati muzičar, kompozitor, pisac, glumac, režiser, scenarista...

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Švajcarska koza za ALO! prognozirala ishod meča Jang Bojs - Crvena zvezda