Avgusto Batioha
Marko Metlaš
Avgusto Batioha

Marko Metlaš

Avgusto Batioha , Foto: Marko Metlaš

Malo ko u srpskom fubalu ima priču kao Avgusto Batioha!

Ovaj ekvadorski fudbaler nije ostavio ogroman trag u srpskom fudbalu, možda zbog toga jer nikada nije došao u situaciju da se bori za neki trofej, a za pet godina je promenio dresove Novog Sada, Inđije, OFK Beograda i Radničkog iz Niša!

U intervjuu za ekvadorski Ekspreso je otkrio da mu je dolazak u Srbiju promenio život i to na pozitivno!

Stigao je sa 20 godina u našu zemlju, a prijatelj ga je preporučio tadašnjem treneru Novog Sada Dušanu Draškoviću, ovaj nije oklevao:

"Kada sam odlazio iz Ekvadora, krenuo sam sa samo par kofera. Mislio sam da ću da se vratim do kraja godine. Nisam znao gde idem, nisam ni čuo za taj grad. Pristao sam da probam samo zato što sam znao da u Barseloni neću da dobijem šansu. Iskreno, bio sam jako nervozan kada sam ušao u avion. To mi je bio prvi duži let, trajao je preko 20 sati. Patio sam u avionu, ali na kraju se sve završilo dobro" – rekao je Batioha.

U Beograd ga je sačekala temperatura od -3 stepeni celzijusa:

"Do tada u životu nisam osetio takvu hladnoću. Jedva da sam mogao da treniram, bilo mi je toliko hladno da su me kosti bolele. Takođe, prve tri nedelje u Srbiji sam jeo samo hleb. Plašio sam se da se ne izgubim, pa sam išao samo do pekare, koja je bila ispred moje kuće".

Morao je da nauči srpski jezik pošto se u Srbiji španski slabije priča od engleskog:

"U početku mi je jezik bio težak. Izuzetno je komplikovan jezik, pogotovo zbog izgovora, ali kako je vreme prolazilo počeo sam da ga razumem i sada pričam savršeno".

Najduže se zadržao u OFK Beogradu, tri sezone. Tu je odigrao i najvažniju utakmicu do sada.

"Imao sam sreću 2012. godine da postignem gol protiv Crvene zvezde, jednog od glavnih timova u Srbiji. Sećam se da se utakmica završila 1:1, ali najbolja stvar je usledila posle nje. Dok sam sedeo ispred računara u kući, stigla mi je na Fejsbuku poruka od jedne navijačice Zvezde. Želela je da mi čestita na golu. Počeli smo da se dopisujemo, a posle nekoliko nedelja smo se upoznali. Tri godine kasnije smo se venčali".

Posle Srbije igrao je i u Crnoj Gori i Mađarskoj, a završio je u Češkoj

Tamo igra za drugoligaša Viktoriju Žižkov i potajno se nada pozivu selektora Ekvadora Đordija Krojfa.

"Igranje za reprezentaciju Ekvadora je moja strast, nadam se da će taj san da mi se uskoro ispuni. Verujem da Krojf zna šta radim u Evropi".

Batioha ima 30 godina i razmišlja o penziji, nada se da će karijeru da završi u Ekvadoru.

"U Ekvadoru nikada nisam odigrao zvaničnu utakmicu. Sanjam da ću pre penzije da zaigram jednog dana za Barselonu ili neki drugi veliki tim u Ekvadoru" – zaključio je Batioha!

PROČITAJTE JOŠ: