Dragan Milošević
youtube/FCRedStarBelgrade
Dragan Milošević

youtube/FCRedStarBelgrade

Dragan Milošević, Foto: youtube/FCRedStarBelgrade

Predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde, Dragan Milošević, pokušao je da objasni zašto je klubu priznata titula osvojena 1946. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

BATISTUTA PRED NOVIM IZAZOVOM! Skromni dečko postaje menadžer nekadašnjeg velikana engleskog fudbala! (VIDEO)

HRABRO, NEGO ŠTA! Pre samo nekoliko meseci ovde su napadnuti vaterpolisti Zvezde, a sada su srpski reprezentativci na splitskoj rivi ZAIGRALI UŽIČKO KOLO! (VIDEO)

PROBLEMI ZA GRKE! Sve bliži ABA ligi, Olimpijakos opet odbio da igra protiv Panatinaikosa! (VIDEO)

Proteklih dana stvorila se velika polemika oko dodeljene titule iz 1946. godine, a najglasniji su bili u Humskoj.

Dragan Milošević je izašao pred javnost da obrazloži zašto je Crvenoj zvezdi dodeljena titula!

"Telo osnovano 1945. godine od strane saveznih organa bilo je nadležno za organizovanje sportskih aktivnosti na teritoriji čitave savezne države. Sa druge strane, postojala su tela na federativnim ili republičkim nivoima koja su bila osnovana od strane federativnih organa. Ta tela osnovana su autonomno i bila su zadužena za organizovanje sportskih aktivnosti na nivou federativne jedinice. Svaka federativna jedinica, ili republika kako ih mi danas poznajemo, imala je svoj organ koji sa bavio organizacijom sportskih aktivnosti, a ono što je bitno kad su u pitanju argumenti suprotne strane jeste da je Vojvodina, nezavisno od sportskog tela Srbije, imala sportski organ osnovan od strane njenih organa zadužen za sprovođenje sportskih aktivnosti na teritoriji Vojvodine i bio je potpuno nezavisan od organa na teritoriji Srbije", priča Milošević a potom je i obrazložio takmičenje u Vojvodini:

"Republički sportski organi, koji su bili zaduženi za čitav sport, a ne samo za fudbal, su na svim teritorijama, a organ za Vojvodinu na teritoriji Vojvodine, u avgustu i septembru 1945. godine doneli odluku da se sprovedu fudbalska takmičenja na teritoriji federativnih jedinica i na teritoriji pokrajine Vojvodine. U tom trenutku to je bio najviši rang fudbalskog takmičenja. Tako je, na osnovu odluke srpskog organa zaduženog za sport, u septembru 1945. godine, počelo prvo prvenstvo Srbije u fudbalu".

Tri meseca posle početka takmičenja sportski organ zadužen za sport na saveznom nivou doneo je odluku o osnivanju savezne fudbalske lige.

"Kad je počelo prvenstvo u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji i Vojvodini, inicijalno, ni jedno od njih nije predstavljalo bilo kakvo kvalifikaciono prvenstvo. U decembru 1945. godine, kad je već odigran jedan turnus u prvenstvima, sportski organ zadužen za takmičenje na saveznom nivou je doneo odluku da će se od sezone 46/47. igrati savezna klupska fudbalska liga. Logično, u tom trenutku, koristeći postojeća prvenstva određeno je kako će ko od učesnika prvenstava učestvovati u Saveznoj ligi. Pa su tako za učesnike određeni prvaci Slovenije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, kao dva prvoplasirana tima iz Srbije i Hrvatske, ali prvoplasirani timovi na kraju takmičenja koja se završavaju tokom juna i jula."

"Prema tome, federativni organ se priključio na već postojeća prvenstva na koja nije imao nikakav uticaj, nije mogao da delegira sudije, da uloži žalbu i nije posedovao bilo kakva ovlašćenja. Dakle, organ koji je bio nadležan za federativnu teritoriju Republike Srbije organizovao prvenstvo za 1946. godinu i u tom trenutku nije postojalo takmičenje višeg ranga, a ovo prvenstvo je bilo jedno od najmasovnijih fudbalskih takmičenja do dan danas na teritoriji Srbije i savezni organ nije imao nikakvu nadležnost nad ovim takmičenjem", dodaje Milošević.

Osvrnuo se potom na najavu žalbe Partizana.

"Ne bih detaljisao po pitanju žalbe. Oponentu je to prošlo 86/87. u tadašnjoj državi, ali svako ko prati fudbal zna kako UEFA i FIFA reaguju na mešanje redovnih sudskih organa u poslove fudbalskih saveza. U takvim slučajevima raspušta se Savez, uvodi privremena uprava, a reprezentacija i klubovi su pod sankcijama. Znamo koji je glavni sportski princip i odluka FSS mora da bude prema tim odlukama. Upošte nismo uplašeni inicijativom onih koji su bili protiv usvajanja odluke o priznavanju titule." - zaključio je Milošević.