Verder - Bajer, Bundesliga
AP Photo/Stuart Franklin
Verder - Bajer, Bundesliga

AP Photo/Stuart Franklin

Verder - Bajer, Bundesliga, Foto: AP Photo/Stuart Franklin

Odluka je izazvala mnogo polemike, ali nameće se kao jedino logićno rešenje: svi igrači i članovi stručnih štabova klubova u Bundesligi biće u obaveznom karantinu tokom poslednja tri kola nemačkog fudbalskog šampionata kako bi se sprečilo dalje širenje virusa kovid-19. Nemačka liga saopštila je da će se mere predostrožnosti i stroge kontrole sprovoditi u dve faze, a da će u ceo proces biti uključeni i klubovi druge Bundeslige, gde je već otkazano nekoliko mečeva zbog porasta broja zaraženih u klubovima.

Prema planiranoj proceduri, od 3. maja igračima i članovima stručnih štabova svih 36 klubova prve i druge Bundeslige biće dozvoljeno da napuštaju svoje domove samo zbog treninga i utakmica. Od 12. maja, svi klubovi će biti dužni da sve vreme budu izolovani u svojim trening kampovima do završetka sezone 23. maja.

Nemačka liga odlučila se na ovako drastičan potez kako bi reagovala preventivno i sprečila moguća odlaganja utakmica, samim tim i produžetak prvenstva, ali i zarazu potencijalnih reprezentativaca, što bi ugrozilo pripreme nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo. Sve je urađeno po preporuci specijalne sportsko-medicinske komisije kojom je predsedavao prof. dr Tim Mejer, a svim klubovima ovakav mogući scenario najavljen je još u martu. Odluka je definitivno doneta pošto je nekoliko igrača Herte, Karlsruea i Kila zaraženo koronavirusom.