Ivan i Luka Ilić
ALO foto Dusan Milenkovic
Ivan i Luka Ilić

ALO foto Dusan Milenkovic

Ivan i Luka Ilić, Foto: ALO foto Dusan Milenkovic

Mladi reprezentativci Srbije, braća Ivan i Luka Ilić, potpuno neočekivano su pre dve godine postali igrači Mančester sitija. Iako tada još nisu imali ozbiljniji staž u Crvenoj zvezdi, “građani” su ih kaparisali za 5.500.000 evra. Gde su oni sada? 

PROČITAJTE JOŠ:

Mančester siti je dvojicu vezista kupio od crveno-belih na leto 2017. godine, ali obojica su još jednu sezonu ostali na pozajmici na Marakani. Posle toga je stariji Luka (20) prosleđen, takođe na pozajmicu u NAC Bredu, dok je Ivan (18) prošle sezone igrao za Zemun.

Trener Mančester sitija, Pep Gvardiola, ni ove sezone nije računao na njih. Umesto toga ponovo su prosleđeni na pozajmicu, ali ovog puta u isti klub. Našli su se u filijali, holandskom drugoligašu NAC Bredu, za koju je Luka već igrao prošle sezone.

Ove godine su njih dvojica prvi put dobili ozbiljnu ulogu u seniorskom fudbalu. Trener Rud Brod je njima dvojici praktično natovario na leđa da vrate NAC u Erediviziju. Očekivanja su velika, srazmerno sa vrednošću.

Lukina cena je procenjena na specijalizovanom sajtu Transfermarkt.de na 1.000.000 evra, dok Ivan košta 600.000 evra. To su ujedno i dve najviše cene u Bredi, prenosi "Maxbet"!

Minutaža im je odlična, a učinak konkretan. Interesantno – gotovo identičan! Obojica su ove sezone odigrali po 13 utakmica i postigli po dva gola, uz dve asistencije. Ivan je na terenu zbirno proveo 1.081 minut, a Luka svega jedan minut manje!

Obojici je glavna pozicija vezna, s tim što je Luka kroz karijeru uvek bio ofanzivniji od mlađeg brata. Sada je trener Brod malo promenio taktiku i Luku je preselio na desno krilo. Tamo je odigrao svih 13 mečeva. Ivana i dalje drži na samoj sredini.

Luka Ilić proslavlja gol sa saigračima

Marko Metlaš

Luka Ilić proslavlja gol sa saigračima, Foto: Marko Metlaš

NAC Bredi za sada ide dobro. Sa 23 boda iz 12 kola zauzima četvrtu poziciju, koja vodi u plej-of za plasman u Erediviziju. Ipak, ni direktan plasman nije mnogo udaljen, svega tri poena. Po 26 bodova imaju Kambur i De Grafšap, koji zauzimaju prva dva mesta na tabeli Druge lige Holandije, popularne Erste divizije.

Braći Ilić pozajmice sa Holanđanima ističu na kraju sezone, a šta im posle sledi, u ovom trenutku nije poznato. Ukoliko ih “građani” ponovo pozajme neki isti klub, nije nemoguće da im se pridruži i mladi napadač Slobodan Tedić. I njega su, baš kao ranije i Iliće, “građani” otkupili, ali ostavili na pozajmici u Srbiji. Do kraja sezone će Tedić igrati u Čukaričkom, a posle toga će morati da se javi na Etihad.

BONUS VIDEO

Ljubiša Tumbaković ekskluzivno za ALO! o sukobu sa Lukom Jovićem!