Milan Borjan
Alo/Vladimir Marković
Milan Borjan

Sajt Crvena zvezda

Milan Borjan , Foto: Sajt Crvena zvezda

Kapiten Crvene zvezde Milan Borjan u duelu sa Tiranom odigrao je 42. utakmicu u zvaničnim UEFA takmičenjima i tako došao na drugo mesto večne liste igrača koji su nastupali u crveno-belom dresu u Evropi.

Zvezdina hobotnica. Neko ko je svojim igrama, odbranama, energijom, kao i odnosom prema klubu zaslužio da se nađe na vrhu najboljih sigurno je – Milan Borjan. Od dolaska u Zvezdu 24. jula 2017. godine sadašnji Zvezdin kapiten upamćen je po mnogobrojnim sjajnim intervencijama. U 142 utakmice, koliko je ukupno odigrao u crveno-belom dresu, na kojima je ostvario sjajan učinak jer je na čak 70 mečeva sačuvao mrežu.

Ko je najbolji golman u istoriji Zvezde?

 

„Brani Borjan!“, „Sjajna parada Zvezdinog golmana!“, „Fenomenalna odbrana Milana Borjana!“ – samo su neke od rečenica koju izgovaraju sportski komentatori kada prenose utakmice Crvene zvezde.
U svojoj istoriji klub je imao brojne vrhunske golmane kao što su Olja Petrović, Ratomir Dujković, Živan Ljukovčan, Vladimir Beara, Stevan Dika Stojanović, ali posle utakmice sa Tiranom Zvezdin golman se ističe po još jednom parametru – igrač sa najviše evropskih utakmica u dresu Crvene zvezde, posle Vladimira Petrovića Pižona.

Prvi meč u Evropi na kom je stao na gol bio je 27. jula protiv Sparte iz Praga u kvalifikacijama za Ligu Evrope, koji je naš tim pobedio sa 2:0 i time nagovestio uspeh crveno-belih. Usledile su utakmice u Superligi, kao i revanš sa Spartom i mečevi sa Krasnodarom. Poslednji meč kvalifikacija igrao se na Marakani protiv Krasnodara. Šampion Srbije je vodio rezultatom 2:1, a minuti su delili Zvezdu od istorijskog ulaska u Ligu Evrope. Kolosalnu šansu imala je ruska ekipa, kad je igrač Krasnodara bio sam ispred Borjana, ali je Zvezdina hobotnica sjajnom odbranom, na neki način, povela tim u grupnu fazu Lige Evrope. Sve posle toga je istorija.

TOP 3 IGRAČA SA NAJVIŠE ODIGRANIH UTAKMICA U EVROPI:

1. Vladimir Petrović Pižon - 50
2. Milan Borjan - 42
3. Dušan Savić - 41

PROČITAJTE JOŠ: