Slaviša Jokanović
EPA/Andy Rain
Slaviša Jokanović

EPA/Andy Rain

Slaviša Jokanović, Foto: EPA/Andy Rain

Dodelu domaćinstva Svetskog prvenstva u fudbalu 2020. godine Kataru pratile su mnoge kontroverze. Od priča o lobiranju i podmićivanju, preko onih o izrabljivanju jeftine radne snage koja je angažovana na izgradnji sedam potpuno novih i rekonstrukciji postojećih stadiona na kojima će se igrati ovaj mondijal.

Palice, policija, jurnjava po putu - Navijači Borca napravili sačekušu Hrvatima

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 25.09.2019. 23:10 Na petlji Butile kod Sarajeva izbila je masovna tuča između navijača Zrinjskog i Borca. Foto: Printscreen Prema prvim informacijama napadnuti su navijači Zrinjskog, koji su se kombijima vraćali sa utakmice u Tuzli, gde je njihov tim igrao protiv Slobode.

Sličnih optužbi, u manjem ili većem obimu, bilo je i za gotovo svaki prethodni šampionat, što je nekako postala ružna tradicija kada je reč o smotrama najboljih svetskih selekcija. Tradicija je i to da se svako tek završeno prvenstvo karakteriše kao „najbolje organizovano do sada“, pa se tako nešto očekuje i od Katara, odnosno glavnog grada Dohe. Međutim, da ta obećanja nisu samo puka propaganda domaćina, već vizija istinske organizacijske fantazije, poručuje i srpski trener Slaviša Jokanović, koji odnedavno s klupe predvodi tamošnju Al Garafu.

- Ovde se sve razvija tako brzo i kad svi stadioni budu gotovi, biće to pravi spektakl. Kad sam prvi put ušao na stadion, bio sam oduševljen. To što sam video i osetio bilo je nešto neverovatno. Temperatura na stadionu bila je 21 stepen, što je optimalno za igranje fudbala, a napolju je i dalje bilo prevruće - kaže Jokanović i dodaje:

- Nema sumnje da će baš ta tehnologija doneti ogroman benifit ovom svetskom prvenstvu. Uživaće i učesnici na terenu, ali i navijači na tribinama.

Rano je za priču o titulu

Slaviša Jokanović je potezom da posle otkaza u Fulamu trenersku karijeru nastavi u Kataru iznenadio fudbalski svet, ali on tvrdi da mu je tamo odlično. Njegova Al Garafa posle četiri odigrana kola deli prvu poziciju s deset osvojenih bodova, a Jokan još ne želi da govori o mogućnosti osvajanja titule.

- Rano je sada pričati o tome. Želimo da idemo korak po korak i spremni smo da se nadmećemo s rivalima - kaže Jokanović.

Ono po čemu će Svetsko prvenstvo u Kataru takođe biti jedinstveno je i to što je razdaljina između dva najudaljenija stadiona jedva 50 kilometara, pa fudbaleri neće gubiti vreme, snagu i energiju na duga putovanja, kakvih je, primera radi, bilo na Mondijalu u Rusiji pre dve godine. Uz to, navijači će imati jedinstvenu mogućnost da u jednom danu uživo pogledaju čak dva meča.

Pročitajte još:

- Učestvovao sam na dva velika takmičenja i znam koliko duga putovanja mogu da vas izmore. Ovde to neće biti slučaj. Svi stadionu su blizu, pa će sve ekipe imati identično vreme za odmor i ne može se doći u situaciju da jedna reprezentacija u tom pogledu bude povlašćenija. Igrači će imati više vremena da se koncentrišu na trening i pripremi za utakmice, što je veoma važno - kaže Jokanović.

Bonus video: Milojević posle utakmice sa Voždovcem