Perica Ognjenović
Marko Metlaš
Perica Ognjenović

Marko Metlaš

Perica Ognjenović, Foto: Marko Metlaš

* Perica Ognjenović je u Crvenoj zvezdi igrao od 1994. do 1998. i za to vreme je smatran najvećim talentom našeg fudbala

* U Real Madrid je otišao za pet miliona maraka, ali nije se snašao na "Bernabeu" i za taj klub je odigrao svega 12 ligaških mečeva za tri godine

* U dresu reprezentacije zabeležio je osam nastupa

 

U Realu su ga zvali Atomo, u Crvenoj zvezdi Superica. Sigurno je ove nadimke naš fudbalski as Perica Ognjenović (42) dobio zbog sjajne igre i driblinga, a koji je individualnom igrom ostavio pečat u fudbalu.

Jedan od naših najtalentovanijih fudbalera i dalje podseća na klinca koji je sa 16 i po godina zaigrao na „Marakani“. Nije ga promenila slava, ni svi klubovi koje je prošao... Ostao je jednostavan, prirodan i sačuvao je dečački osmeh koji je poneo iz rodne Smederevske Palanke. I dalje je u fudbalskom svetu.

- Bavim se trenerskim poslom. Bio sam selektor reprezentacije Srbije do 17 godina, završio tu prvu licencu koja mi je najbitnija za posao i trenutno sam u iščekivanju angažmana.

Do Jovića bio poslednji Srbin na „Bernabeuu“

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Real Madrida, Kajzerslauterna, Dalijana, kijevskog Dinama, Anžea, Selangora, Ergotelisa i Kalitee, Ognjenović je u 35. godini završio karijeru u Jagodini. Ostaje upamćeno da je 12. januara 1999. kao bomba odjeknula vest da je iz Zvezde prešao u slavni Real za tadašnjih pet miliona nemačkih maraka. Od tada, pa do nedavnog dolaska Luke Jovića, nijedan Srbin nije bio igrač kluba sa stadiona „Santjago Bernabeu“.

Gde vidiš svoju budućnost?

- Najbolje se osećam na terenu. Videćemo koliko ću imati uspeha u trenerskom pozivu. Moj cilj je seniorski fudbal. Trenirao sam fudbalere Crvene zvezde do 19 godina, bio selektor reprezentacije do 17, pa verujem da imam dovoljno iskustva za seniorski fudbal.

Koga bi voleo da treniraš?

- Moje opredeljenje je inostranstvo. Želim tamo da se ostvarim, po mogućnosti negde u zapadnoj Evropi.

Perica Ognjenović

EPA/Bernardo Rodriguez

Ognjenović s Raulom na treningu Reala, Foto: EPA/Bernardo Rodriguez

Da li te vuče Real Madrid?

- Naravno da me vuče, ali naravno da je do Reala dugačak put... Najpre da dođe ponuda za rad u sredini u kojoj mogu sebe dovoljno da predstavim kao trenera, da radim dobro, pa ako me to jednog dana preporuči, ko zna, možda bude i Real.

S kim si u kontaktu od bivših saigrača?

- Sa svojom generacijom iz Zvezde. S Nikoslavom Bjegovićem, Daliborom Škorićem... Malo-malo, pa se okupimo, zaigramo fudbal iz zabave. Više da se našalimo, družimo...

PROČITAJTE JOŠ:

Koji su tvoji najdraži klubovi?

- Nije demagogija, dva kluba o kojima sam još kao mali maštao su Crvena zvezda i Real Madrid. Najlepše uspomene su mi odatle. Bilo mi je lepo i u Grčkoj i dalekoj Maleziji, ali bih kao krunu karijere izdvojio Zvezdu i Real.

Otac profesor istorije zarazio ga fudbalom

Perica sa suprugom Jelenom ima ćerke Emiliju (20) i Andreu (18). Obe su rođene u Madridu. Na pitanje ko je njemu preneo ljubav prema fudbalu, odgovara - pokojni otac.

- Bio je korektan fudbaler. U ono vreme, ipak, porodica je smatrala da mora da se školuje. I jeste, postao je profesor istorije. Ja sam počeo veoma mlad da igram u klubu Mladost Goša, a sa 16,5 godina sam došao u Zvezdu. Tu je počela ozbiljna karijera.

Koga vidiš kao potencijalnog naslednika?

- Veoma teško pitanje, jer se fudbal mnogo promenio. Istina je da uvek ima talentovanih mladića, međutim, sve je manje igrača profila nekog iz mog vremena. Volim da vidim dobrog individualca, ali da bih izdvojio nekoga, ne mogu.

Šta poručuješ budućim mladim fudbalerima?

- Da se uzdaju u rad i da veruju isključivo sebi, jer sami najbolje znaju kada su zadovoljni sobom. Treba da veruju osećaju.

Koje si nadimke imao tokom karijere?

- Zvali su me Atomo u Španiji, skraćeno od atomski mrav. U Maleziji su koristili neke skraćenice, jer im je moje prezime bilo teško za izgovor.

Sigurno si naučio mnogo stranih jezika...

- Znam španski, engleski, ruski, sasvim dobro razumem grčki. S Krita imam veoma lepo iskustvo.

Dejan Ilić, Perica Ognjenović i Ivica Kralj

Marko Metlaš

Dejan Ilić, Perica Ognjenović i Ivica Kralj, Foto: Marko Metlaš

Kada bi mogao, koji klub bi izabrao?

- Ne mogu da kažem da mi se neke stvari nisu ostvarile, zaista jesu. Imao sam sreću da igram u dva kluba koja sam kao dete zavoleo. E sad, da li je moglo bolje, verovatno jeste, mada, moglo je i gore. Tako da sam zadovoljan i srećan. Dakle, verovatno bih ponovo izabrao isto.

Ne žališ ni za čim?

- Daleko od toga, ali se trudim da se sećam samo lepih stvari - poručuje Perica Ognjenović.

BONUS VIDEO:

Novak Đoković đuska i peva uz "200 na sat"