Budimir Janošević
Twitter/AIK Fotboll
Budimir Janošević

Twitter/AIK Fotboll

Budimir Janošević, Foto: Twitter/AIK Fotboll

AIK iz Solne ima velike ambicije u Švedskoj kao i naš golman Budimir Janošević. Prvo okupljanje fudbalera AIK-a izazvalo je ogormnu euforiju među navijačima u Solni. Poznati klub ima velike ambicije u novoj sezoni, tradicionalno će imati i frenetičnu podršku sa tribina. To potvrđuje nesvakidašnja bakljada na Frends stadionu.

- Fanovi su jedan od glavnih aduta – kaže naš golman Budimir Janošević koji je u Solnu prešao 2018. posle sjajnih partija u Bromapojkarni – AIK ima šest titula, a sa mojim dolaskom poklopio se prekid posta koji je trajao od 2009. Tada se pojačala spona navijači - klub koju nije poremetilo ni četvrto mesto iz prošle sezone kada su ispred nas bili Đurgarden, Malme i Hamarbi.

STRPLJEN SPAŠEN

Janošević (30) iza sebe ima devet utakmica na golu AIK-a. Nada se većoj minutaži. - Odlazak prvog golmana u Drugu Bundes ligu svakako je signal da pojačam rad. Velika je konkurencija, ali verujem u svoje sposobnosti. U najboljim sam godinama, ne manjka mi iskustvo, a naoružan sam strpljenjem. Konkurenti su veteran Stamatopulos, mladi Brolin i Danac Haugard.

AIK je sa 91 sezonom (Geteborg 87, Malme 84)u Allsvenskan ligi najstandardniji superligaš. Sledi 96 izdanje.

- Kao i uvek ambicije su šampionske – jasan je bivši čuvar mreže Čukaričkog, Jagodine, Vojvodine, Rada i turske Adane – Imamo potencijal, sjajnu infrastrukturu, spomenute navijača, iskusnog trenera Norlinga... Stigli su novi igrači, a od viđenijih otišli su samo Eljunusi u japanski Šonan, gde će igrati sa Stefanom Šćepovićem, i golman Liner, novi čuvar mreže nemačke Arminije iz Bilefelda.

U Švedskoj je Malme najuspešniji sa 23, Geteborg i Norčeping imaju 13, poslednji šampion Đurgarden osam, a AIK i Elsfsborg po šest titule.

- Ponovo sledi neizvestan šampionat u kome je izjednačenost najboljih klubova osnovna karakteristika. Okupili smo se, obavljena su testiranja, pripremamo se u španskoj Marbelji – pojasnio je Janošević i dodao: - Već u februaru startuje Kup Švedske, a liga u aprilu.

Malo Srba igra u Švedskoj?

- Osnovni razlog je forsiranje domaćih telanata i na tome se bazira rad u svim klubovima. Retko kupuju strance, ali ima dosta igrača koji su korenima sa Balkana. Druga ili treća generacija dece gastarbajtera ili onih koji su izbegli zbog ratnih dešavanja.

 

 

Tagovi