Rud Gulit i Marko van Basten
Profimedia
Rud Gulit i Marko van Basten

Profimedia

Rud Gulit i Marko van Basten, Foto: Profimedia

1988: Van Bastenov volej

Za mnoge najluđi, najbolji, najveći potez ikada jeste volej Holanđanina Marka van Bastena tokom EURO 1998. u Nemačkoj. Na meču protiv SSSR-a, u borbi za titulu, "lale" su slavile sa 2:0. Najpre je Rud Gulit zatresao mrežu Sovjeta, a onda je u 54. minutu meča Van Basten postigao jedan od najlepših golova ikada. Bio je to neponovljivi volej udarac, iskosa sa desne strane, kada Van Basten je prebacio korpulentnog golmana Dasajeva! Marko van Basten je turnir završio kao najbolji strelac sa ukupno pet postignutih golova.

2004: Grci šampioni Evrope

Fudbaleri Grčke, šampioni Evrope iz 2004.

Profimedia

Fudbaleri Grčke, šampioni Evrope iz 2004., Foto: Profimedia

Prvo pojavljivanje Grčke na velikim takmičenjima je bilo na Evropskom prvenstvu 1980. u Italiji, ali su bili bez pobede do prvog susreta na EP 2004. u Portugalu kada su porazili domaćina (2:1), a onda i senzacionalno došli do samog kraja, do šampionske titule! U četvrtfinalu je pao branilac titule Francuska, favorizovana Češka u polufinalu i Portugal u finalu golom Angelosa Haristeasa. U grupnoj fazi su ostvarili po jednu pobedu, nerešeno i poraz. Dok su jedni osporavali titulu zbog odbrambeno orijentisane i neatraktivne igre, drugi su slavili selektora Nemca Ota Rehagela, koji je postao grčki nacionalni junak. Grčka je jedna od deset nacionalnih timova koji su bili pobednici Evropskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:

1992: Danska umesto Jugoslavije na tronu

Danci, šampioni Evrope iz 1992.

Youtube printscreen

Danci, šampioni Evrope iz 1992., Foto: Youtube printscreen

Mnogi od nas dobro pamte prokletu 1992. godinu i sankcije, zbog kojih su nas čelnici UEFA izbacili sa Evropskog prvenstva, iako smo se kvalifikovali. Umesto nas otišli su Danci, ni krivi ni dužni, i osvojili titulu. U pamćenju će ostati branjenje Pitera Šmajhela, koji je bio spektakularan, da bi Skandinavci u finalu savladali Nemce sa 2:0.

2000: Trezegeov zlatni gol

David Trezege

Profimedia

David Trezege, Foto: Profimedia

Posle Olivera Birofa, koji je bio strelac zlatnog pogotka protiv Češke u finalu EP 1996. u Engleskoj, samo još jedan fudbaler je iskusio značaj jednog tako važnog golatako na nekoj baš, baš bitnoj utakmici. David Trezege je na meču sa Italijanima 2000. godine zakucao loptu u mrežu na efektan način, nakon što mu je Silvan Viltor asistirao. Golman „azura“ Frančesko Toldo pao je na kolena, a slika je postala istorijska.

PREPORUČUJEMO I OVO:

1976: Beograd, mesto gde je rođena Panenka

Panenka

Youtube printscreen

Panenka, Foto: Youtube printscreen

Antonjin Panenka, reprezentativac Čehoslovačke, imao je priliku kakva se retko viđa - da sa bele tačke donese svojoj državi titulu šampiona Evrope 1976. u Beogradu. Do tog trenutka penali su se pucali po principu - zapni što jače da golman ne može da dohvati loptu. Međutim, Čeh, po kome je kasnije nazvan takav način izvođenja penala - „panenka“, u najkritičnijem trenutku je imao dovoljnu dozu lucidnosti da ismeje golmana Nemačke Sepa Majera, bocne loptu na prepoznatljiv način i donese titulu šampiona Evrope Čehoslovačkoj.