Kup Albanije i Kosova
printscreen/wikipedia
Kup Albanije i Kosova

printscreen/wikipedia

Kup Albanije i Kosova, Foto: printscreen/wikipedia

Fudbalski savezi Albanije i tzv. Kosova su izrazile želju da organizuju fudbalsko takmičenje "Kup Majke Tereze" u kojem bi učestvovali klubovi iz prve tri lige koje se nalaze pod pokroviteljstvom ova dva fudbalska saveza.

"Fudbalski savezi Albanije i tzv. Kosova poslali su pismo FIFA i UEFA u kojem predlažu zajedničku organizaciju Kupa Majka Tereze, a dve federacije čekaju odgovore" - rekao je Alban Tartari, portparol Albanskog fudbalskog saveza.

Albanija Srbija

Tanjug AP

Albanija Srbija, Foto: Tanjug AP

Predsednik Fudbalskog saveza tzv. Kosova, Agim Ademi je u decembru otkrio da je ovaj projekat predstavljen evropskoj kući fudbala.

"Kup će biti nešto veliko što će se razvijati u budućnosti. Igraće se od nedelje do srede-četvrtka kada nema ligaških susreta. Projekat je već predstavljen vlastima. Pobednik će dobiti nagradu od saveza plus bonus od obe države. Takmičenje će se zvati "Majka Tereza". Predlog smo poslali u UEFA, ali odgovora još nema. Od UEFA ćemo tražiti da pobednik ovog takmičenja osigura nastup i u evropskim takmičenjima, a to će verovatno biti Evropska konferencijska liga" - rekao je tada Ademi!

Češka - Kosovo

EPA Martin Divisek

Češka - Kosovo, Foto: EPA Martin Divisek

Još uvek se čeka odgovor iz UEFA-e , ne postoje indikacije da će ovo takmičenje zaživeti, ali isto tako nema reči ni o njenom osporavanju!

Ovo takmičenje bi dobilo naziv po imenu Majke Tereze koja je proglašena sveticom od strane Katoličke crkve 2003. godine, a u stvarnosti je ona bila daleko od toga!

Pre nego što je umrla 1997. godine, on je sagradila kult sledbenika tako što je otvorila 517 misionarskih ispostava, mahom u Kalkuti, glavnom gradu savezne države Zapadni Bengal u Indiji. Ipak, bar dve decenije unazad, optužbe za finansijske malverzacije i medicinsku korupciju prate Terezine misionare!

Početkom devedesetih, neizbežni Kristofer Hičens, provokativni erudita, novinar, kosmopolita, ugledni kritičar društva i poznati autor, napravio je kratku emisiju o Majci Terezi koja se zove "Anđeo iz pakla"!

U toj emisiji  je sabrao sve manje poznate činjenice o ovoj osobi sumnjivog karaktera, prikazujući je u pravom svetlu. 

Prava istina o njoj, tačnije prljavština je lako izašla na videlo! Ona je skupljala bolesne ljude i one na samrti u male prostorije, davala im prljave špriceve, retko su dobijali propisane lekove, a uz sve to pokrala je razne milione iz humanitarnih fondova, pored ostalih malverzacija i nehumanih gestova...