Roman Abramovič
EPA/Andy Rain
Roman Abramovič

EPA/Andy Rain

Roman Abramovič, Foto: EPA/Andy Rain

Najuspešniji vlasnik Čelsija u istoriji, Roman Abramovič, preuzeo je klub iz Londona 2003. godine i sa njim osvojio sve što se osvojiti može, ali se za sve to vreme uglavnom držao podalje od medija. Nedavno je Frenk Lampard postao deseti jubilarni menadžer u eri Abramoviča kojem je dodeljen otkaz, a u intervjuu za magazin Forbs, Rus se osvrnuo na period proveden u Londonu, čestu promenu menadžera (bilo ih je 15 tokom 18 godina otkako je Rus na čelu kluba) i uspehe koje su "plavci" ostvarili.

- Mislim da trofeji govore sami za sebe i pokazuju šta smo kao klub uspeli da postignemo tokom ovih godina, a cilj mi je da osvajamo trofeje i nastavimo da gradimo tim za budućnost. Čelsi ima veoma bogatu istoriju i osećam se izuzetno srećnim što sam deo te istorije. Klub je bio ovde pre mene, a biće i posle mene, a moj posao je da osiguram da budemo što uspešniji danas, kao i da gradimo tim za budućnost.

Frenk Lampard je velika legenda kluba, ali to ga nije spasilo otkaza. Slabiji rezultati u drugoj sezoni na klupi "plavaca" uticali su na to da se Lampard nađe "na ledu", a na užarenu klupu Čelsija seo je Tomas Tuhel, koji još nije izgubio utakmicu, doveo je klub do četvrtfinala Lige šampiona i vratio ga na korak od plasmana u elitu preko tabele.

- Mislim da smo pragmatični u svojim izborima. A nama je prijatno da pravimo promene u pravo vreme kako bismo ostvarili svoje dugoročne ambicije.

Razmišljajući o svojoj odluci da uđe u svet fudbala pre 18 godina, Abramovič je otkrio da je posećivanje utakmica tokom službenih putovanja prvo privuklo njegovu pažnju. Njegov ulazak u Premijer ligu promenio je odnos snaga u Engleskoj i pretvorio Čelsi u jednog od glavnih konkurenata Mančester Junajtedu i Arsenalu u borbi za titulu tokom prvih godina.

- Bilo je toliko emocija, toliko uzbuđenja. Sećam se da sam pomislio da želim da budem deo ovoga. Činjenica da ne postoji pobednička formula u fudbalskim utakmicama i da trener i njegova ekipa moraju uzeti u obzir mnoge faktore kada pristupaju svakoj utakmici. Svakih nekoliko dana sledi novi ispit, a rad i trud koji ste uložili se ocenjuje. Uživao sam i još uvek uživam u nepredvidljivosti i gledanju svake utakmice - zaključio je Abramovič.

PROČITAJTE JOŠ: