HRVATI POKRALI SRPSKU DECU Skandal nad skandalima, mališani PLAKALI zbog NEVIĐENE NEPRAVDE

22:01 | 27-03-2024

Fudbal 0

Umesto da nauče decu sportskom ponašanju, oni im čine kontrauslugu.

epa
EPA-EFE/WILL OLIVER

Daleko od očiju javnosti, u hrvatskom gradu Umagu je održan turnir za decu mlađu od 10 godina, a srpski predstavnik, Škola fudbala "Gale", prošao je "kao bos po trnju" i to potpuno nezasluženo.

Naime, iako je beogradska ekipa obezbedila plasman u osminu finala i to velikim preokretom i pobedom od 2:1, mališani iz prestonice su sprečeni da se nadmeću u toj fazi takmičenja. 

PIKSI, STIGAO TI JE ODGOVOR Evo gde je i šta radi Kosta Nedeljković

Razlog za to je što je, ničim izazvano, obrisan rezultat sa meča bugarskog i slovenačkog tima, te je ta utakmica poništena i ponovljena, što je kasnije uticalo na to da ŠK "Gale" ne dođe do faze od 16 najboljih ekipa.

- Pa, ponovljena je sad ta utakmica, zbog neregularnosti - kratko je objašnjeno treneru Nenadu Galiću.

Organizatori su, naime, počeli da tvrde da je na meču na kome su Bugari pobedili Slovence došlo do toga da "sudija ne zna pravila" i da je "trebalo da prekine meč kada su se desila dva crvena kartona u jednoj ekipi" - pišu "Novosti"

arhiva Foto: Arhiva/Novosti
 

- Niko nas nije obavestio da nam kaže da se taj odlučujući meč, odigran pre našeg, ponavlja. Niko da nam kaže da se ta ponovljena utakmica igra posle naše... Toliko je tada nastalo neregularnosti, da je to nepojmljivo za turnir takvog kapaciteta, takvog rejtinga. Pa, ne može da se objavi rezultat neregularne utakmice... - kaže Nenad Galić za "Novosti", pitajući se, suznih očiju: 

- Koja je cena dečjeg slomljenog srca? Znate li samo koliko je emocija bilo među tim mališanima, koliko suza... Evo, ja 26 godina radim sa decom, vidite i sami koliko mi drhti glas, a mogu da mislim kako je njima, kad je meni ovako teško. I, znate, kada su oni (organizatori) videli da deca plaču, onda su prišli, izvinjavali se, rekli da je 'njihova greška' i ponudili kao utešnu nagradu 'medalju za fer-plej'. Ma, mi smo jedan naš meč igrali bez izmene, a onda u meču odluke napravili podvig preokretom protiv direktnog konkurenta. Ne treba nama medalja za fer-plej, ova deca su uvek fer-plej. Odigrali su stvarno čarobnu utakmicu i onda... Onda se sve to gasi. Kao da je neko ugasio svetlo, kao da dan za njih prestaje.

Objašnjeno je i šta se desilo sa decom. Njih je organizator uputio da nastave takmičenje "tamo gde im je i mesto, u razigravanju od 17. do 25. pozicije":

- Mi se na tome nismo pojavili. Prosto, deca su bila u takvom stanju... I, znate, niko nas od organizatora nije ni kontaktirao, da pita gde smo, što nismo tu. To dodatno daje negativnu konotaciju. Umesto na teren, odveli smo mališane na bazen, da se malo relaksiraju, kad su već na bazen imali pravo tih dana, ali nismo ga koristili zbog mnogobrojnih utakmica. Rešili smo da se, koliko je moguće, opuste, da zaborave na doživljenu nepravdu. Nismo posle ni na ručak išli, spakovali smo se i krenuli za Srbiju. Ali, evo, tri dana su prošla od tada, a meni je otac jednog dečaka danas rekao da mu se sin probudio i plakao. To su ti neki tragovi koji ostaju... Mi smo stvarno gledali da budemo primer po ponašanju, kod nas zaista greške van terena nisu dozvoljene, a na terenu jesu, i baš zbog tog ponašanja su ovi mališani pobrali simpatije u hotelu, a iznenadili mnoge na terenu. Nažalost, imali su priliku da dožive nepravdu i to još u tom uzrastu, kakvu ne treba da doživi nijedno dete koje se bavi sportom. Pričao sam baš sa kolegama iz raznih zemalja, nikome nije jasno kako je moguće da se nešto tako dogodi. Ali... bez obzira na sve, naši dečaci su pobednici, jer ih učimo da uvek gledamo napred. Lekcija jeste teška, i posve bespotrebna, pogotovo za taj uzrast. Ali, kako kaže Novak Đoković, upravo kroz te poteškoće koje su ga okruživale kad je bio mali on je stasavao i izgrađivao taj pobednički mentalitet koji ga i sada krasi. Sve ćemo mi ovo da pretočimo u nešto pozitivno - uvereva trener "Gale".

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading