fudbal
Foto: Promo

Početak nove sezone na Starom kontinentu uslovio je brojne zanimljivosti koje se, uglavnom, odnose na klubove koji su uspeli da se probiju u elitne rangove mnogih liga. Iako je naš klupski fudbal u osnovi daleko od svetla velike pozornice (osim Crvene zvezde), posle analize zbivanja u 25 zemalja po jednom parametru nalazimo  se na prvom mestu. Novi član Superlige - Železničar iz Pančeva, ima najmanji stadion s kapacitetom od 1.200 gledalaca!

Upravo toliko može da stane na stadion „Mladost“ koji iz dana u dan dobija nove obrise i sigurno će u budućnosti biti proširen. Ali, trenutno je kao Biberče iz priče Vuka Karadžića.

Ukopavanje klupa na stadionu Mladost

Između dve sezone u srpskom fudbalu Pančevci su uradili neverovatan posao. Izgradili su novu tribinu sa oko 1.200 sedećih mesta, postavili su šest reflektora, napravili su svečanu ložu za VIP goste i novinare, pozicije za kamere, asfaltirali, betonirali i uglancali sve što je trebalo, pa su ostali samo finalni detalji. Planira se i ukopavanje klupa pored terena, u italijanskom stilu.

Poslednju domaću utakmicu, pre promocije, pratilo je 500 navijača  iako Pančevo ima oko 90.000 stanovnika. Klub koji je osnovan 1947. godine igra na najmanjem stadionu u 25 najvrednijih prvih liga Evrope u sezoni 2023/24! U isto vreme počinju da funkcionišu velelepni stadioni u Loznici, Zaječaru i Leskovcu, koji jedini može da se pohvali ekipom u drugom rangu.

Poređenja radi, stadion „Perica Pero Pavlović“, dom NK GOŠK Gabela, kluba koji se takmiči u Premijer ligi BiH, kapaciteta je 2.500 mesta.

Nismo baš  bogata zemlja, liga nam je sve slabija, ali članstvo u ligama petice ne podrazumeva da sve blešti. Najbolji primer je novi član bogate Premijer lige Luton.

fudbal

 

 

U najbogatijoj ligi na svetu, prva utakmica Premijer lige u istoriji Lutona neće se odigrati 19. avgusta kako je planirano. Na Lutonov zahtev, utakmica protiv takođe novajlije Barnlija, na „Kenilvort roudu“, daleko najmanjem stadionu u engleskoj Premijer ligi, biće odložena zbog građevinskih radova vrednih oko 10 miliona evra.

Stadion sa 10.226 sedišta, koji je okružen stambenim zgradama, bio je najmanja arena i u Čempionšipu prethodne sezone.

Broj dostupnih ulaznica za utakmice Premijer lige teško da će se promeniti nakon radova jer samo se doteruju medijski prostor i druge sitnice. Prema propisima, 5.000 mesta je dovoljno da se takmičite u ligi vrednoj milijardu evra!

fudbal

 

 

Tri najmanja stadiona u danskoj Superligi takođe imaju kapacitet od 10.000 navijača: Lingbi, Viborg i Silkeborgov JISK park. Najmanja bundesligaška arena sa kapacitetom od 15.000 sedišta nalazi se u Hajdenhajmu (50.000), gde će se u Fojt areni 26. avgusta igrati, prvi put, prvoligaški fudbal protiv Hofenhajma.

Na putu do nemačke elite, Hajdenhajm je tri puta igrao pred punim tribinama, a prosečna poseta u sezoni 2022/23. bila je 11.106 navijača.

Kapacitet ovih arena mali je u odnosu na konkurenciju. Samim tim i priliv sredstava od prodatih ulaznica uslovljava da se stegne kaiš i ne može se juriti za zvučnim i skupim pojačanjima. To automatski ove klubove stavlja u podređen položaj jer nije isto prodati između 1.200  do 15.039 ulaznica, bez obzira na cenu, ili 50.000 i više.

Miloš Topalović

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading